Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bezwaar EC aan Carlsberg en Heineken

Datum nieuwsfeit: 01-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Commission
Zoek soortgelijke berichten

European Commission

IP/02/350

Brussel, 1 maart 2002

Commissie zendt mededeling van punten van bezwaar aan Carlsberg en Heineken

De Europese Commissie heeft vandaag een mededeling van punten van bezwaar gezonden aan Carlsberg en Heineken in verband met vermeende kartelvorming, die in strijd is met de EG-concurrentieregels. Een mededeling van punten van bezwaar is een juridische stap in procedures op grond van artikel 81 van het EG-Verdrag, dat kartels en andere vormen van schadelijke afspraken tussen ondernemingen verbiedt. Deze maatregel loopt niet vooruit op de uitkomst van het onderzoek, aangezien de partijen het recht krijgen te antwoorden op de bezwaren van de Commissie, toegang krijgen tot het dossier en kunnen vragen om een formele hoorzitting.

De mededeling van punten van bezwaar is gericht aan Carlsberg (Denemarken) en Heineken (Nederland), twee grote internationale brouwerijen. De vermeende inbreuk betreft een gentlemen's agreement om niet echt voluit actief te worden op elkaars "thuis"-markten.

De Commissie kreeg kennis van de bewuste gedragingen toen zij onaangekondigd verificaties uitvoerde bij Heineken (maart 2000) en Carlsberg (mei 2000).

Aan de vermeende inbreuk lijkt ondertussen een eind te zijn gemaakt, maar de Commissie tilt bijzonder zwaar aan dit soort gedragingen, omdat verdeling van markten een van de flagrantste vormen van concurrentieverstoring is.

Deze maatregel komt er na recente beschikkingen waarin de Commissie geldboeten oplegde aan Belgische en Luxemburgse brouwerijen. Momenteel voert de Commissie ook een onderzoek naar andere vermeende onrechtmatige gedragingen van grote brouwerijen in andere lidstaten, met name in Frankrijk, Nederland, Italië, en Portugal. Deze onderzoeken bevinden zich nog in een vroeg stadium, zodat er nog geen conclusies getrokken mogen worden omtrent de vraag of er van enige inbreuk sprake is.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie