Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Referendumverordening Zwijndrecht vastgesteld

Datum nieuwsfeit: 01-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Zwijndrecht
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Zwijndrecht

Referendumverordening vastgesteld
Kiezers kunnen voor eerste maal
gemeentelijk referendum aanvragen

Kiesgerechtigden kunnen om een referendum verzoeken over de referendum-verordening. De gemeenteraad heeft de verordening 21 februari vastgesteld. De verordening is de eerste mogelijkheid voor burgers om in het kader van de tijdelijke referendumwet een referendum aan te vragen. Zie ook de op deze pagina afgedrukte bekendmaking.

Op grond van de Tijdelijke Referendumwet, die 1 januari in werking is getreden, kunnen kiesgerechtigden op nationaal, provinciaal of gemeentelijk niveau om een raadgevend, correctief referendum verzoeken. Raadgevend betekent dat een overheidsorgaan na een afwijzende referendumuitslag zijn beslissing moet heroverwegen. Het blijft een advies en is niet bindend. Correctief wil zeggen dat het gaat om een referendum over een genomen besluit.

Tijdelijke wet
Het gaat om een tijdelijke wet, omdat het de bedoeling is dat er een wet komt die een bindend correctief referendum mogelijk maakt. De uitslag is dan niet raadgevend maar bindend. Voor de invoering van een bindend referendum is een wijziging van de grondwet noodzakelijk. De procedure voor deze wijziging is gestart en neemt enige jaren in beslag.

Meer informatie ...
Verordening op het raadgevend correctief referendum

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie