Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Intentieverklaring oprichting 'Samen Stromen BV' ondertekend

Datum nieuwsfeit: 01-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Tilburg
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Tilburg


1-3-2002
Intentieverklaring oprichting 'Samen Stromen BV' ondertekend Productie van 'ander water' uniek in Nederland

Hedenochtend hebben mevrouw Aarts-Engbers, wethouder van Gemeente Tilburg, de heer Van Beerendonk, lid van het Dagelijks Bestuur van waterschap De Dommel en de heer Stok, directeur N.V. Tilburgsche Waterleiding-Maatschappij, de intentieverklaring tot oprichting van Samen Stromen BV ondertekend op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Tilburg-Noord.

Innovatief product
Samen Stromen BV gaat bedrijven in en rond Tilburg via een apart leidingnet 'ander water' aanbieden. Ander water is de kwalitatieve aanduiding voor opgewerkt effluent (uitstromend gezuiverd water uit rioolwaterzuiveringsinstallatie), dat niet de hoogwaardige kwaliteit van drinkwater heeft. Ander water kan onder meer worden ingezet voor doeleinden als reiniging, koeling en bluswerkzaamheden en leidt daarmee tot een besparing op (steeds schaarser wordend) drinkwater; de verdroging wordt bestreden en de natuur ten noordoosten van Tilburg kan zich ook beter ontwikkelen doordat er minder effluent door de beken hoeft af te stromen. Het idee voor een tweede waternet is als zodanig niet nieuw, maar nog vrijwel nergens is het tot concrete initiatieven gekomen. Om het gebruik van ander water zo aantrekkelijk mogelijk te maken, wordt het tegen een lagere prijs dan drinkwater aangeboden.
Behalve het gebruik van ander water voor de consument en industrie, is het gebruik van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Tilburg-Noord voor de productie hiervan, de schaal van het project (circa 1 miljoen kuub productie per jaar) en de samenwerkingsvorm bijzonder vernieuwend te noemen.

Samenwerking
Dankzij de unieke samenwerking tussen gemeente, waterleidingmaatschappij en waterschap lukt het voor het eerst in Nederland om dit innovatief waterproduct op deze schaal te leveren. De activiteiten worden zoveel mogelijk samengebracht in de vennootschap. Dit betekent dat de nieuw te bouwen opwerkingsinstallatie, het transportnet en de distributienetten in eigendom komen van Samen Stromen BV. De maximale financieringsbehoefte is geraamd op 6,06 miljoen. De participanten hebben zich bereid verklaard elk 2,02 miljoen ter beschikking te stellen, waarvan 0,11 miljoen in de vorm van aandelen en 1,91 miljoen in de vorm van achtergestelde leningen. Het leidingennet zelf kost overigens circa 4,5 miljoen.

Vervolg
In de loop van dit jaar zullen de uitgangspunten van de Intentieverklaring nader worden uitgewerkt. Te denken valt dan aan het opstellen van statuten, aandeelhoudersovereenkomsten en overeenkomsten van geldlening. Ook de levering van het water en eventuele detachering van personeel zal moeten worden geregeld. Naar verwachting zal de BV begin 2003 opgericht kunnen worden. De aanleg van het net start naar verwachting medio 2003 en duurt ongeveer zes tot twaalf maanden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie