Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tekst vrijdag-interview met kabinetsvoorzitter op Radio 1

Datum nieuwsfeit: 02-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Algemene Zaken


1red10646
2002-03-01, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT KOK NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD, OVER DE TRÊVESZAAL, DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN EN UITSPRAKEN VAN MELKERT IN HET PROGRAMMA `MET HET OOG OP MORGEN'


-TRÊVESZAAL-
CARASSO:
U heeft vandaag voor het eerst in de nieuwe Trêveszaal vergaderd. Hij is helemaal opgeknapt. Nieuwe kroonluchters begrijp ik, mahoniehouten tafel en ieder één microfoon. Was het nu echt anders dan anders?

KOK:
Het is in elk geval een belangrijke verbetering. Het is jammer dat misschien niet meer mensen het kunnen zien, hoewel er wel op de website een rondgang ook door de nieuwe Trêveszaal zal worden gemaakt. Het is een zeer goede combinatie met historie en toch een modernisering.

CARASSO:
Wat is er dan zo mooi aan?

KOK:
Nee, het gaat niet zozeer om mooi, want we willen niet mooi zitten, maar het gaat ook om functioneel. Bijvoorbeeld de vergaderinstallaties, ministers die zichzelf vaak qua lichtval in de weg zaten omdat er onvoldoende licht scheen op de tafels. Elkaar ook niet altijd kunnen verstaan.

CARASSO:
Ik hoorde minister Korthals van Justitie vandaag zeggen: "Het voordeel van de oude situatie was wel dat we elkaar tenminste niet konden verstaan."

KOK:
Dat kan soms een hulpmiddel zijn. Je kunt soms ook maar beter niet alles horen, maar het is toch over het algemeen wel handig om op elkaar te kunnen reageren.

CARASSO:
U heeft geloof ik ook een knop gekregen om iedereen het zwijgen op te leggen als het nodig is?

KOK:
Ja, ik denk niet dat dat zo gauw nodig is.

CARASSO:
Vandaag niet in elk geval?

KOK:
Ik denk sowieso niet dat het gauw nodig is, maar in het uiterste geval kan het wel. Het is een mooie verbetering.
-GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN-
CARASSO:
Ik wou het hebben over 6 maart, de gemeenteraadsverkiezingen. Op dit moment trekt er een karavaan van landelijke politici door het land. U bent zelf deze week ook eventjes in Delft geweest. Waar is dat nu eigenlijk goed voor, afgezien van het feit dat het natuurlijk mooie reclame oplevert voor de landelijke verkiezingen van 15 mei?

KOK:
Ik vind het heel belangrijk. Ik heb het zelf maar in beperkte mate gedaan. Het is heel belangrijk dat de mensen die ook kandidaat zijn voor de volgende landelijke verkiezingen, dat die van de gemeenteraadsverkiezingen gebruik maken om zich te laten zien. Het gebeurt nu natuurlijk frequenter. Om twee redenen denk ik. In de eerste plaats is het toch van belang de mensen een hart onder de riem te steken om te gaan stemmen, deel te nemen, hun stem uit te brengen. In de tweede plaats is het belangrijk omdat er natuurlijk toch altijd een verbinding ligt tussen datgene waar men in de plaatselijk politiek voor staat en datgene waar de landelijke politieke partijen voor staan. Van veiligheid tot onderwijs en zorg en noem maar op, die je dus plaatselijk moet verwezenlijken, maar die mede door het landelijke beleid mogelijk worden gemaakt. Er ligt dus ook een relatie.

CARASSO:
Hoewel het natuurlijk af en toe wel verwarrend is, want het CDA in Delft gaat niet over extra agenten op straat. De PvdA in Arnhem gaat niet over het harder straffen van recidivisten, van mensen die opnieuw in misdaad vervallen. Dat is wel verwarrend. Je kunt ook niet op Dijkstal stemmen in Amsterdam. Gaat het niet teveel door elkaar heen lopen?

KOK:
Nee, ik vind helemaal niet dat het door elkaar heen loopt. De voorbeelden die u geeft zijn terecht, maar wat wel waar is, is dat bijvoorbeeld de kinderopvang in Delft vleugels heeft gekregen de afgelopen jaren door de faciliteiten en de mogelijkheden die daar ook in Den Haag voor beschikbaar zijn gesteld. De mogelijkheden die er zijn worden ook op verschillende manieren plaatselijk ingevuld.


-MELKERT-
CARASSO:
Over de landelijke politiek gesproeken. Wij hadden in `Met het oog op morgen' deze week een serie over politiek leiderschap met vijf fractieleiders. Afgelopen woensdag hadden we Melkert en die zei over het afgelopen kabinet, of over uw kabinet, het is nog bezig: "Er hadden eigenlijk meer momenten moeten zijn waarop het kabinet zelf richting had moeten geven." Bent u het daarmee eens? Heeft u achteraf ook het gevoel dat het kabinet wat vaker richting aan ontwikkelingen had moeten geven, in plaats van afwachten?

KOK:
Ik heb het hele interview niet gevolgd. Ik was zelf ook met andere dingen bezig. Ik vind het altijd gevaarlijk om er zo even een flard of fragment uit te halen en dan vervolgens de pretentie te hebben dat je daar commentaar op levert. Maar even in het algemeen gezegd: "Leiderschap wordt natuurlijk ook van een kabinet gevraagd en van de leiding van hetkabinet." Leiderschap betekent dat er niet alleen gevolgd wordt wat de meerderheid vindt, maar ook richting wordt gewezen.

CARASSO:
Vindt u dat dat voldoende is gebeurd?

KOK:
Dat is zowel in de vorige periode als in deze periode regelmatig gebeurd.

CARASSO:
Melkert zei dat belangen en inzichten van ministeries op een gegeven moment de overhand hebben gekregen. Ofwel, de ambtenaderen hebben iets teveel macht gekregen. "Dan zit je in de ministerraad en dan komt er een stuk en dan kan je eigenlijk niet meer terug", zei hij. Heeft u dat gevoel ook wel eens gehad?

KOK:
Ik weet niet waar Melkert dat op baseert. Hij is zelf ook vier jaar minister geweest. Hij heeft zeker uit ervaring gesproken. Als minister-president nu terugkijkend op een bijna een periode van acht jaar en ruim twaalf jaar in kabinetten van uiteenlopende aard, kan ik me wel iets bij die observatie van Melkert voortellen. Dat dreigt soms wel, de invloed of macht van ambtenaren. Tegelijkertijd moet erbij worden gezegd dat de minister niets, maar dan ook helemaal niets waard is als hij niet optimaal wordt gevoed door de informatie, door de adviezen die nodig zijn om beslagen ten ijs te komen in de ministerraad. Over het algemeen genomen weten Nederlandse ministers daar heel goed mee om te gaan. Nederlandse ministers zijn absoluut niet de gevangenen van ambtelijk materiaal waar men geen eigen positie in kan bepalen.

CARASSO:
Maar zou een manier om toch goed tegenwicht te geven aan die macht van de ambtenaren kunnen zijn om als kabinet zelf actief meer richting te geven, meer opdrachten uit te zetten?

KOK:
Maar dat gebeurt ook met regelmaat op veel terreinen. Maar de macht van de ambtenaar is niet het grootste probleem. Als er van teveel invloed van een ambtenaar sprake is, of van ambtenaren op het beleid, dan zegt dat meer over de zwakte van de minister dan over de kracht van de ambtenaren.

CARASSO:
Wat ik me afvraag als ik Melkert dat dan hoor zeggen, heeft hij dat ook wel eens de afgelopen tijd tegen u gezegd?

KOK:
Ik heb weinig zin om flarden van horen zeggen uit een interview te halen.

CARASSO:
Klinkt het u bekend in de oren?

KOK:
Natuurlijk, maar dat is een onderwerp wat regelmatig in bespreking is, ook bij tussentijdse gesprekken met kabinetsleden, soms in het hele kabinet of in kleinere kring. Je praat steedsover de kwaliteit van als het ware wat je uit het totaal haalt. De kwaliteit wat je uit het totaal kunt halen is meer dan de optelsom van de dingen. Als u een voorbeeld neemt, de Verkenningen waar we vorige zomer mee zijn gekomen, toekomstverkenning over 2002 heen, laten het licht schijnen op een groot aantal ontwikkelingen die maatschappelijk en politiek relevant zijn, die ook opties bevatten waar denkwerk achter zit. Het valt mij op dat die Verkenningen, wat een enorm karwij is geweest voor het kabinet om daar vorm aan te geven, even de aandacht hebben gekregen van de politiek, ook van de media, vervolgens heel snel achter de horizon zijn weggezakt. Maar daarmee is de betekenis van dat werkstuk er niet minder op.

CARASSO:
En daar kan dan het volgend kabinet mee aan de slag?

KOK:
Ja.
(Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, RD)reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...