Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoofdzaken, blad voor hoofdpijnpatiënten jaargang 21 nummer 1/2002

Datum nieuwsfeit: 02-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NED. VER. HOOFDPIJNPATIENTEN

Iedere maand is het raak: menstruele migraine!

HOOFDZAKEN, het blad van de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten jaargang 21 nummer 1/2002 is zojuist verschenen. Daarin o.a.:

Iedere maand is het raak!
Heel veel vrouwen lijden één keer per maand aan hoofdpijn: menstruele migraine. Om hoeveel vrouwen gaat het eigenlijk? Wat is de inhoud van hun klachten? Welke gevolgen heeft deze belemmering? Wat zijn de oorzaken? En tenslotte: is er wat aan te doen? Het NIPO enquêteerde bijna 982 vrouwen tussen de 13 en 55 jaar die regelmatig menstrueren. Dick de Scally las de schrikbarende resultaten en sprak met neuroloog Couturier.

Pijnbestrijding bij spierspanningshoofdpijn
Spierspanningshoofdpijn, ongeveer tweederde van de bevolking lijdt eraan. Patiënten ervaren spierspanningshoofdpijn als een doffe pijn, alsof er een strakke band om het hoofd zit. De hoofdpijn treedt niet op in aanvallen, maar is langdurig aanwezig: weken, maanden en soms jaren achtereen. Mevrouw Drs. Henriëtte van der Kwaak-van Hout, apotheker bij DGV, het Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik, legt uit welke behandelingen (met en zonder medicijnen) tegen spierspannings-hoofdpijn beschikbaar zijn. En zijn misschien alternatieve therapieën effectief?

Hoofdpijn ABC
Het Hoofdpijn ABC is een zich steeds uitbreidend elektronisch naslagwerk over alle aspecten van hoofdpijn, gemaakt door mevrouw Mieke Witteveen, redactielid van Hoofdzaken. In eerste instantie was de informatie in het document bedoeld voor medewerkers van de vereniging, maar de groep gebruikers breidde zich heel snel uit. Medische informatie, alternatieve behandelwijzen, belangenorganisaties, www-adressen, bijna alles staat er zonder mening of aanbeveling in. Voor elektronische toezending van dit 183 blz. tellende Word-document stuurt u een verzoek naar (mfm.witteveen@planet.nl).

Misverstanden over hoofdpijn
Bij de leek bestaan veel vele misverstanden over ziekte en gezondheid, dus ook over hoofdpijn. Neuroloog Jan Douwe van der Meulen zet een aantal van die misverstanden op een rij en reageert daarop met verhelderende commentaar. Stelling: Een pijnstiller, zeker als je die zonder recept kunt kopen, kan geen kwaad, ook al neem je dagelijks meerdere tabletten. Fout!

Baat het niet, schaadt het dan ook niet?
In hun gevoel van machteloosheid zijn migrainepatiënten bereid alles uit te proberen om van de pijn verlost te worden. Juist in dat 'alles' schuilt een groot gevaar, omdat ze vaak niet weten waaraan zij beginnen. Het is bij deze (en vele andere) aandoeningen niet raadzaam op eigen houtje tot zelfmedicatie met bijvoorbeeld plantaardige middelen over te gaan. De stelling: Baat het niet, dan schaadt het ook niet, is onjuist. Mevrouw Vis, wetenschappelijk medewerker bij Bonusan Geneesmiddelen, waarschuwt.

Hoofdpijn op het internet
Op het internet is een ruime sortering informatie over hoofdpijn aanwezig. Niet alle informatie is nuttig en niet alle informatie laat zich gemakkelijk lezen. Mevrouw Jeanette Weinberg surft langs allerlei medische websites en zet voor- en nadelen op een rijtje. Hoe betrouwbaar is de informatie op het internet?

Tussenstand WAO-akkoord
Op 18 januari 2002 presenteerde de Sociaal Economische Raad (SER) na lang gekrakeel het akkoord over de nieuwe WAO-opzet. Aanvankelijk reageerden de sociale partners matig enthousiast tot zeer enthousiast. Op dit moment wordt de kritiek op het WAO-akkoord sterker. Mevrouw Drs. Anne-Marie Sohier houdt ons op de hoogte.

De pil der herkenning
Dient Hoofdzaken niet alleen maar informatie te geven over de ziekte, de symptomen, de therapieën, de medicijnen, de sociale en maatschappelijke gevolgen? Nee, niet alleen maar. Want hoe erg een bepaalde aandoening ook is, een ziekte is meer dan de optelsom van symptomen, therapieën en medicijnen bij elkaar. Een ziekte is de gehele mens. Herkenning en erkenning horen daar ook bij. Ze werken misschien niet, maar ze helpen wel degelijk. Ze vormen ook een soort medicijn. Vandaar dat Hoofdzaken ook egodocumenten publiceert, aldus Dick de Scally, zelf migrainepatiënt.

Medicinale aanpak van aangezichtspijn
Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de Werkgroep Aangezichtspijn hield mevrouw Drs. M. Kwakkel, apotheker van de stichting DGV, het Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik, een voordracht over geneesmiddelen tegen aangezichtspijn. Zij benadrukt o.a. dat een goede diagnose, overleg tussen behandelaar en patiënt en een zorgvuldig gebruik van medicijnen voorwaarden zijn voor effectieve pijnbestrijding.

Triptanen op een rij
Zetpil, smelttablet, neusspray, auto-injector en tablet. De triptanen kennen allerlei manieren van toediening. De heer Dr. J.J.H.M. Lohman, klinisch farmacoloog, zet de verschillende toedieningsvormen van de zes triptanen overzichtelijk bij elkaar.

Het dubbelleven van een clusterpatiënt
Marcel van Beurden is clusterpatiënt. Vooral clusterhoofdpijn is nog weinig bekend, terwijl de intense pijn verwoestend is. Clusterpatiënten beschrijven regelmatig een Dr. Jeckel and Mr. Hyde-gespletenheid. De patiënt voelt de aanval en de gevolgen ervan als een op schizofrenie lijkende fase. Hij is tijdens een aanval niet bij machte redelijk te denken. Velen reageren dan emotioneel anders dan buiten een cluster-aanval. Pijn, angst en diepe gevoelens van wanhoop overstemmen de normale karaktertrekken van de betrokkene.

Lezers vragen
In deze veelgelezen rubriek geven specialisten antwoord op vragen van lezers. Bijvoorbeeld:


- Is er een aanwijsbaar verband tussen migraine en de aanmaak van serotonine?

- Weet u een oplossing voor mij als drie keer afkicken van medicijnen niet heeft geholpen?

- Verschillende operatieve ingrepen hebben mijn hoofdpijn alleen maar erger gemaakt. Wat nu?

Voor informatie over Hoofdzaken kunt u terecht bij het Bureau van de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten: Postbus 65, 6660 AB Elst, tel: 0481-352658, fax: 0481-352264. e-mail: (hoofdpijnpatienten@planet.nl).


02 mrt 02 16:40

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie