Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

België geschokt door stijging geweld Israëli's en Palestijnen

Datum nieuwsfeit: 04-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Buitenlandse zaken België
Zoek soortgelijke berichten

Language: NL Ministerie van Buitenlandse zaken België

Category: Communiqué Date: 04/03/02

België, geschokt door de aanhoudende stijnging van het geweld, roept op tot internationale actie Vice Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel is geschokt door de aanhoudende stijging van het geweld tussen Israëli's en Palestijnen.

Samen met anderen kant hij zich nogmaals tegen deze spiraal van geweld die de partijen in een richting meesleurt die hen steeds verder brengt dan waar de toekomst ligt. In een weekend vielen een twintigtal slachtoffers maar meer dan deze cijfers, roept de gestage vloed en stijging van slachtoffers aan beide zijden vragen op.

De partijen blijken duidelijk niet in staat zelf een einde aan het geweld te maken. Represailles volgen elkaar in snel tempo op en verhinderen alternatieve wegen zoals het creëren van een politieke opening, een wederzijdse politieke erkenning of het aanpakken van de diepe oorzaken van het geweld.

De internationale gemeenschap moet blijven wegen op het conflict : herhalen dat er noch een terroristische noch een militaire oplossing is. Zij moet de partijen gebieden elkaar wederzijds te erkennen. Zij moet de buurlanden mobiliseren rond een initiatief zoals dit van Prins Abdulhah van Saoudi Arabië.

Louis Michel pleit binnen de Europese Unie dat deze in die zin zou blijven positie innemen. Hij roept op de discussie rond een internationale aanwezigheid te starten. Aanwezigheid die België met de Europese Unie in het belang van beide partijen acht. Hij wenst dat de Verenigde Staten, Rusland, de Verenigde Naties en de partners van de regio deelnemen in deze inspanning. Een nieuwe verslechtering van de situatie afwachten is negatief en onnodig. Minister van Buitenlandse Zaken Michel herinnert eraan dat reeds in New York in november vorig jaar het Belgisch voorzitterschap in die zin had gepleit en dat de Europese Unie zelf in Laken afgelopen december dezelfde oproep had overgenomen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie