Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: van een statische naar een kinetische gastheorie

Datum nieuwsfeit: 05-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten

Rijksuniversiteit Groningen

Van een statische naar een kinetische gastheorie; statistiek en quantumfysica

Van de drie aggregatietoestanden bleek de gasfase de meest gedisciplineerde. Boyle's bevindingen werden rond 1800 uitgebreid door Gay-Lussac en Dalton. De gasfase werd vooralsnog gezien als een stilstaand geheel van moleculen, op afstand gehouden door afstotende krachten. Warmtetheorie werd thermodynamica: wat eerst een stof leek, werd een energievorm. Clausius formuleerde de eerste twee 'wetten': 'Die Energie der Welt ist constant. Die Entropie der Welt strebt einem Maximum zu' (1867). Moleculen gedroegen zich als biljartballen met raketsnelheid; alles leek omkeerbaar. Die snelheid was een natuurlijke grootheid en zou dus ook statistisch behandeld moeten worden, meende Maxwell. Boltzmann volgde hem op dit punt. Van der Waals doorzag een aantal 'kritische' verschijnselen en vatte een en ander samen in de beroemde 'toestandsvergelijking' (Nobelprijs 1910). De voor de translatie-snelheden gepostuleerde krommen vond men opeens ook elders, namelijk in de energieverdeling van stralende objecten. Planck trok de ultieme conclusie: zoals de materie verdeeld is in moleculen, zo is de energie verdeeld in quanta. Mach en Ostwald protesteerden tevergeefs.

Dr. H.H. Kubbinga
studeerde scheikunde aan de Vrije Universiteit (Amsterdam) en was van 1988 tot 1991 'Akademie-onderzoeker' in de Faculteit der Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen.

Datum en tijd

dinsdag 5 maart, 20.00 - 22.00 uur

Spreker

dr. Henk Kubbinga

Titel

Van een statische naar een kinetische gastheorie; statistiek en quantumfysica

Serie

De Materie

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 5464, www.rug.nl/studium

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie