Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Half miljard schade door oplichting Afrikaanse zakenlieden

Datum nieuwsfeit: 05-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

05-03-2002
Half miljard schade door oplichting Afrikaanse zakenlieden

Zakenlieden uit verschillende Afrikaanse landen hebben het bedrijfsleven in Nederland de afgelopen twee jaar tenminste 23 miljoen euro (50 miljoen gulden) afhandig gemaakt. Dat blijkt uit schademeldingen die zijn binnengekomen bij de Dienst Nationale Recherche en Informatie NRI (de vroegere CRI). De NRI vermoedt dat het werkelijke bedrag waarvoor bedrijven zijn opgelicht twintig keer hoger is: een half miljard euro. "Wij denken dat die 23 miljoen ongeveer 5 procent is van wat er werkelijk gebeurt", zegt Cees Schep, deskundige bancaire- en chequefraude van de NRI, in het maartnummer van magazine Ondernemen! van MKB-Nederland.

Na een eerste hausse in de jaren negentig lijkt Nederland opnieuw het toneel te zijn van bancaire, cheque- en verzekeringsfraude door Afrikaanse zakenlieden. Zo worden bedrijven per fax en tegenwoordig ook e-mail bestookt met verzoeken om enorme geldbedragen naar westerse bankrekeningen te helpen sluizen. De meest recente verzender van dit soort brieven is ene Victor Bongo, naar eigen zeggen de zoon van wijlen de president van Tanzania, Julius Bongo. De man schrijft hulp nodig te hebben om de dubieus verkregen erfenis van zijn vader, 21 miljoen Amerikaanse dollars, naar een bankrekening in het westen over te maken. Wie hem daarbij wil helpen, krijgt als dank zo\'n 20 procent van het kapitaal. In werkelijkheid wordt de bankrekening van de bereidwillige westerse zakenman of -vrouw geplunderd in plaats van gespekt.

Volgens Schep worden brieven zoals die van Victor Bongo in miljoenen exemplaren onder bedrijven verspreid. Uit onderzoek van de NRI blijkt dat hierbij een netwerk van Europese cellen is betrokken in circa tachtig landen.
De NRI heeft eveneens een profiel opgesteld van de slachtoffers. "Dat zijn in de meeste gevallen vijftigplussers, ex-zakenlieden die het financieel aardig voor elkaar hebben en nu wel een gokje willen wagen", aldus Schep.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie