Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV Bouw vraagt jachtbouwers 4% + 2% inbouw

Datum nieuwsfeit: 05-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV BOUW

FNV Bouw vraagt jachtbouwers 4% + 2% inbouw

De jachtbouw (750 werknemers) heeft niet alleen nog steeds een goedgevulde orderportefeuille, ook wordt er veelal meer betaald dan het CAO-loon. Daarom wil FNV Bouw naast de looneis van 4 procent voor alle werknemers de CAO-lonen met 2 procent extra verhogen. Zo komt de officiële loontabel meer in overeenstemming met wat er in werkelijkheid wordt uitbetaald. Wie meer loon ontvangt dan in de CAO staat, krijgt dan 4 procent; wie 'volgens het boekje' wordt betaald, vindt 2 procent extra op het loonstrookje. In CAO-jargon heet dat '2% inbouw'. Het jeugdloon wil FNV Bouw afschaffen.

FNV Bouw heeft een reeks voorstellen die te maken hebben met het loongebouw. Afschaffing van de jeugdlonen vormt daar een belangrijk onderdeel van: die wil de bond vervangen door een systeem waarin met drie tot vier ervaringsjaren het vakvolwassen loon wordt bereikt. Bovendien wil de bond het loongebouw uitbreiden met drie tot vier uitlooptreden, telkens na vijf jaar ervaring. Onjuist noemt FNV Bouw het dat de CAO jachtbouw nu niet boven het niveau van voorman uitkomt. Toepassing, ook van de pensioenregeling op alle werknemers, vindt de bond een vereiste. Verder vraagt FNV Bouw in zijn voorstellen aandacht voor het systeem van functiewaardering. Het wordt minder vaak toegepast, wat erop duidt dat het aan actualisering toe is.

Extra aandacht vraagt FNV Bouw voor de financiering van de kinderopvang. De bijdrage van de bedrijfstak voorziet in een behoefte, zodat het budget voor 2002 ontoereikend kan blijken. In dat geval wil FNV Bouw de premie voor het Sociaal Fonds verhogen, waar deze bijdrage uit wordt gefinancierd. Hoe dan ook moeten werknemers hun kinderen naar de crèche kunnen brengen.

VOOR DE REDACTIE,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie