Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Associaties van notarissen kennen aarzelende start

Datum nieuwsfeit: 05-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Nieuw-Vlaamse Alliantie

Associaties van notarissen kennen aarzelende start (04/03/02)

Uit het antwoord van de minister van Justitie op een vraag van kamerlid Geert Bourgeois blijkt dat er nog maar één associatie tussen twee bestaande notariskantoren tot stand gekomen is. Met name te Poperinge en Watou zijn twee notarissen geassocieerd. Dit ligt in de lijn van de verwachting van ondergetekende die een geringe aantrekkingskracht voorspelde voor de associatie van notarissen. De vennootschap moet immers haar zetel hebben in de standplaats van één van de notarissen-vennoten. De notaris die door de minister van Justitie werd gemachtigd om zijn kantoor naar die standplaats over te brengen, mag voor de duur van de machtiging zijn kantoor noch een bijkantoor hebben in zijn eigen standplaats. Meer nog, indien de associatie langer dan 5 jaar standhoudt, wordt de standplaats van die notaris van rechtswege overgebracht naar de gemeente waar de vennootschap haar zetel heeft. Daar wordt zij een standplaats in overtal. In de gemeente van waaruit de overbrenging is gebeurd, wordt automatisch een nieuwe standplaats gecreëerd. Een weinig aantrekkelijk perspectief dus voor de zich associërende notaris, die in zijn vroegere standplaats een "concurrent" bij krijgt.

Verder zijn er vijf associaties bekend tussen notarissen en kandidaat-notarissen, namelijk te Keerbergen, Evergem-Sleidinge, Jabbeke, Izegem en Brussel. Drie ervan zijn goedgekeurd, twee zijn nog in onderzoek op het ministerie. Bij de invoering van de nieuwe wet werden nogal hoge verwachtingen ter zake gekoesterd. Vooral in Vlaanderen werd erop gerekend dat op die manier heel wat bijkomende tewerkstelling zou gerealiseerd worden in het notariaat. Men schatte dat er in Vlaanderen minstens ruimte zou zijn voor een 300-tal bijkomende notarissen. In alle geval kreeg deze hervorming bijzondere bijval vanwege de Vereniging van licentiaten in het notariaat. De formule biedt een oplossing voor de overwerkte notaris met al te weinig vrije tijd en bovendien kunnen de vennoten zich specialiseren.

Vandaag lijkt bewaarheid te worden dat de interesse vooral in Vlaanderen bestaat. In Wallonië is er nog geen enkele dergelijke associatie. Ongetwijfeld zal deze associatievorm nog aan bekendheid moeten winnen.

Wellicht geldt hier: "woorden wekken, voorbeelden trekken" en moet er nog wat geduld geoefend worden.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert BOURGEOIS, Kamerlid. Lid van de commissie voor de Justitie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie