Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kleiner bedrijf dupe bij gemeentelijke belastingheffing

Datum nieuwsfeit: 05-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

VERENIGING VNO-NCW

VNONCW kleiner bedrijf dupe bij gemeentelijke belastingheffing

Den Haag, 5 maart 2002 - 'De toeristenbelasting moet worden afgeschaft. Baatbelasting mag alleen worden geheven als een gemeentelijke voorziening écht voordeel oplevert. En er moet een einde komen aan de exorbitant grote verschillen in zowel de legestarieven voor vergunningen als de tarieven van de precariobelasting.' Dat zegt de ondernemingsorganisatie VNO-NCW. Binnenkort neemt ook het kabinet een standpunt in over gemeentelijke belastingheffing. Aanleiding vormt een rapport gemaakt in opdracht van de VNG over gemeentelijke belastingen in de 21e eeuw.

VNO-NCW wijst erop dat vooral middelgrote en kleinere bedrijven bij de toeristen-, de baat- en de precariobelasting nogal eens de dupe zijn. De recreatieve sector heeft grote problemen met de toeristenbelasting. Ondernemingen in deze sector voelen zich in toenemende mate een melkkoe van gemeenten. Zij zien een wanverhouding tussen de steeds hoger wordende belastingbedragen die zij hun klanten moeten berekenen en de bestemming van die opbrengst buiten de branche. Een ander groot knelpunt dat ondernemers ervaren zijn de kosten die zij moeten maken voor de inning: maar liefst 20% van de belastingopbrengst! VNO-NCW vindt dan ook dat deze belasting moet worden afgeschaft.

De baatbelasting - die mag worden geheven van de eigenaar van een bedrijfspand als een gemeentelijke voorziening 'baat' oplevert - leidt vaak tot grote conflicten tussen bijv. winkelbedrijven en gemeenten. Oorzaak is dat gemeenten niet alleen heffen bij nieuwe voorzieningen, maar ook bij normaal groot onderhoud (bijvoorbeeld het vervangen van bestrating in een winkelstraat). Per onderneming gaat het dikwijls om zeer hoge bedragen. Ook is vaak niet duidelijk welke kosten doorberekend worden. VNO-NCW vindt dat de wetgever hier moet ingrijpen.

Tenslotte vindt VNO-NCW dat er door middel van standaardisatie een einde moet komen aan de exorbitante verschillen bij de legesheffing voor onder meer bouwvergunningen. Ook zijn maatregelen nodig om de buitensporig grote tariefverschillen in de precariobelasting terug te dringen. 'Een tarief voor een terras van een horecaonderneming dat varieert van 14 Euro (ca.fl 32) tot ruim 4.500 Euro (ca.fl 10.000) is niet meer uit te leggen', aldus VNO-NCW.

---

--
De volledige tekst van de reactie van VNO-NCW is te vinden op de website van VNO-NCW: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 (anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588 of Wytze Russchen 06 557 61 908)


05 mrt 02 14:27

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie