Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bedreigde journalist, schrijver of dichter welkom in Tilburg

Datum nieuwsfeit: 05-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Tilburg
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Tilburg

4-3-2002
Tilburg wordt Vrije Plaats
Bedreigde journalist, schrijver of dichter welkom in Tilburg

Het college heeft ingestemd met het verzoek van de Stichting Vrije Plaats Tilburg om zich, na Amsterdam als tweede stad in Nederland, tot Vrije Plaats te verklaren. Dit houdt in dat de gemeente, op voordracht van de Stichting, een schrijver, dichter of journalist die door censuur, terrorisme of vervolging wordt bedreigd, uitnodigt om een jaar in Tilburg te komen wonen en werken.

De betreffende schrijver heeft in dat jaar de mogelijkheid om in alle rust te kunnen werken en daarnaast lezingen, voordrachten, colleges en/of exposities te geven. De gemeente neemt hiermee een standpunt in in de actuele discussie rondom vluchtelingen en migranten en betoont solidariteit met mensen die in hun eigen land vervolgd worden. Het college stelt 10.000 beschikbaar aan de Stichting Vrije Plaats. Uit deze middelen wordt een startbijeenkomst, waarbij Tilburg als Vrije Plaats wordt verklaard, gefinancierd en de inrichting van de woning van de schrijver bekostigd.

Vrijheid van meningsuiting
Vrijheid van meningsuiting is niet in ieder land vanzelfsprekend. Journalisten, schrijvers en andere personen die zich kritisch uiten over maatschappelijke verhoudingen, zien zich daarin op verschillende wijzen tegengewerkt. Het Europese Parlement nam op 21 september 1995 een resolutie aan waarin steun werd betuigd aan het Internationale Parlement van Schrijvers dat eerder steden in Europa en Noord-Amerika had opgeroepen tot het oprichten van een netwerk van vluchtsteden. Inmiddels zijn er talloze steden die aan deze oproep gehoor hebben gegeven. Ook Nederland kent inmiddels een vluchtstad: Amsterdam. In navolging van Amsterdam is in Tilburg ook een initiatief gestart om te komen tot een Vrije Plaats Tilburg. Op 21 september 2001 is de Stichting Vrije Plaats Tilburg opgericht. Deze Stichting heeft ten doel het zorgdragen voor de organisatie van de in Tilburg gecreëerde vrijplaats voor schrijvers, dichters en journalisten die door censuur, terrorisme of vervolging worden bedreigd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie