Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Charlotte Köhler Prijzen 2002 toegekend

Datum nieuwsfeit: 05-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ST PRINS BERNHARD CULTUURFONDS

Charlotte Köhler Prijzen 2002 toegekend

Amsterdam, 5 maart. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft op voordracht van de jury de Charlotte Köhler Prijzen 2002 toegekend aan daf-architecten, Folkert de Jong, Saskia Olde Wolbers, L.A. Raeven en Marcel Schmalgemeijer. De prijzen, groot 5.000 euro, worden op 25 april uitgereikt in Het Veem Theater te Amsterdam. De jury bestond uit Esther Agricola, Erik Kouwenhoven, Tracy Metz (voorzitter) Martijn van Nieuwenhuyzen en Suzanne Oxenaar.

daf-architecten, gevestigd te Rotterdam, is een collectief dat bestaat uit Daan Bakker (1968), Catherine Visser (1966) en Paul van der Voort (1967). Zij profileren zich reeds een aantal jaren met werk dat uiteenloopt van onderzoek naar onder meer woningtypologieën tot concrete bouwopdrachten, zoals het themarestaurant Noorder Dierenpark in Emmen. De projecten zijn doordacht en gedegen uitgevoerd en geven tevens blijk van humor en relativering.

Saskia Olde Wolbers (1971), woonachtig te Londen, maakt met betrekkelijk eenvoudige middelen korte films met een subtiele kwaliteit. Beelden van abstracte, landschappelijk ogende maquettes worden gecombineerd met larmoyante, soapachtige intriges verteld door een voice-over. De fraai opgenomen decors en de besproken gebeurtenissen, die steeds een verrassende ontknoping kennen, hebben beide een ietwat futuristisch karakter. Olde Wolbers exposeerde recent bij Galerie Diana Stigter te Amsterdam, waar op verzoek nog werk van haar te zien is.

Folkert de Jong (1972), woonachtig te Amsterdam, exposeerde vorig jaar in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en het Groninger Museum met The Iceman Cometh, een monumentale sculpturale installatie van schuimplastic, pur en soortgelijke isolatiematerialen die hij op ambachtelijke wijze bewerkte. De karikaturale figuurgroep roept associaties op met werk dat kunstenaars als Georg Grosz en Otto Dix kort na WO I maakten, maar toont bovenal de eigenzinnige verbeeldingskracht van de kunstenaar zelf.

Kunstenaarsduo L.A. Raeven (1971), woonachtig te Noorbeek, baarde vorig jaar opzien met een bijdrage aan de tentoonstelling Wild Zone bij Witte de With in Rotterdam en met het project Killer Queen bij Casco in Utrecht. Beide werken confronteerden het publiek met de wijze waarop mensen onder invloed van de media hun imago creëren en manipuleren. Tot en met 10 maart vindt bij het ICA in Londen een presentatie van de tweeling plaats die blijkens publicaties in de pers de nodige de commotie oproept.

Marcel Schmalgemeijer (1968), woonachtig te Amsterdam, geniet steeds meer erkenning als theatervormgever, maar wordt ook voor andersoortige opdrachten gevraagd. Zo ontwierp hij de bewegwijzering voor het Impakt Festival in Utrecht en de blikvanger van het Cinekid Festival voor de façade van De Balie in Amsterdam. Zowel deze projecten als de krachtige scenografische concepten die hij voor het Zuidelijk Toneel, het Toneelhuis in Antwerpen en Toneelgroep Amsterdam ontwikkelde, laten zien dat Schmalgemeijer zich niet aan een vormentaal gebonden acht. Het vakmanschap en de verfijning waarmee hij zijn plannen uitwerkt, mogen als zijn signatuur gelden.

De Charlotte Köhler Prijzen konden in 1988 dankzij een legaat van de actrice Charlotte Köhler worden ingesteld. De prijzen, elk 5.000 euro, worden jaarlijks toegekend aan maximaal vijf Nederlandse kunstenaars tot 35 jaar op het gebied van de beeldhouwkunst, de schilderkunst, de architectuur of het decorontwerp.

De volledige juryrapporten worden tijdens de uitreiking op 25 april bekendgemaakt.

xxx

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie