Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kandidatenlijsten gemeente Lisse

Datum nieuwsfeit: 06-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Lisse
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Lisse


01-03-2002 Op wie kunt u stemmen ?


Op welke kandidaten kunt u gaan stemmen op 6 maart?

Op wie kunt u stemmen?
Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft een aantal inwoners van uw gemeente zich kandidaat gesteld. U vindt hun namen terug op de kandidatenlijsten van de politieke partijen die in uw gemeente actief zijn. Alle mensen die op één en dezelfde lijst staan hebben gelijke politieke opvattingen. Bovenaan de lijst staat de lijsttrekker. De politieke partij bepaalt zelf wie dat is. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de persoon in kwestie bekend is bij veel kiezers of veel bestuurlijke ervaring heeft. Onder de naam van de lijsttrekker volgen de namen van de overige kandidaten.

Download de kandidatenlijst
De kandidatenlijst is huis aan huis verspreid en staat tevens op deze website (onderaan deze pagina).

Nadat de zetels over de partijen zijn verdeeld, wordt vastgesteld welke kandidaten zijn gekozen. Eerst wordt bezien of er kandidaten met voorkeurstemmen zijn gekozen. Voorkeurstemmen zijn stemmen die op een bepaalde kandidaat zijn uitgebracht. Om in de gemeenteraad te komen heeft een kandidaat een aantal voorkeurstemmen nodig dat groter is dan 25% van de kiesdeler. Voor gemeenteraden met minder dan 19 zetels is dit 50%. Nadat eerst kandidaten die met voorkeurstemmen zijn gekozen een zetel toebedeeld krijgen, worden de overige nog te verdelen zetels aan de andere kandidaten toegewezen in de volgorde van de lijst.

Te downloaden :
kandidatenlijst.gif

terug naar de vorige pagina

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie