Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: cognitieve stoornissen schizofreniepatiënten

Datum nieuwsfeit: 06-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten

Rijksuniversiteit Groningen

Cognitieve stoornissen schizofreniepatiënten onderzocht

Mensen met schizofrenie hebben vaak te maken met cognitieve stoornissen en kunnen daardoor afwijkend op hun omgeving reageren. Zij hebben met name moeite met het onderdrukken van automatische reacties op allerlei omgevingsprikkels (inhibitiestoornissen). Om te achterhalen wat er bij schizofrenie precies fout gaat in het brein is het belangrijk om te onderzoeken onder welke omstandigheden inhibitiestoornissen optreden en wat de relatie is tussen deze stoornissen en het brein. Annelies Broerse combineerde verschillende onderzoeksmethoden om inhibitiestoornisssen te kunnen bestuderen. Zij onderzocht tevens het effect van antipsychotica op deze inhibitiestoornissen.

De promovenda stelt vast dat bestudering van 'saccadische oogbewegingen' een belangrijk instrument vormt om inhibitiestoornissen aan het licht te brengen. Ze toonde aan dat patiënten moeite hebben om een spontane oogbeweging naar een plotseling verschijnende stimulus te onderdrukken. Omdat de patiënten op andere testen (experimenteel psychologische en neuropsychologische) wèl normaal presteren, vermoedt de onderzoekster dat mensen in het algemeen gebruik maken van verschillende inhibitiemechanismen die afhankelijk van de situatie worden aangesproken. Bij schizofrenie zijn sommige van deze mechanismen gestoord. Waarschijnlijk zijn dit met name inhibitiemechanismen die een groot beroep doen op de frontale delen van het brein. Toch mag de conclusie niet zijn dat schizofrenie een ziekte van de frontale hersendelen is. Andere testen waarvan bekend is dat ze afhankelijk zijn van deze hersengebieden, laten namelijk niet altijd afwijkingen zien.De onderzoekster ontdekte verder dat antipsychotica weinig invloed hebben op de inhibitiestoornissen van schizofreniepatiënten. /ImK

Annelies Broerse (Enschede, 1970) studeerde bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze verrichtte haar onderzoek op de afdeling Psychiatrie van de RUG, binnen de onderzoekschool BCN (Graduate School of Behavioral, Cognitive and Neurosciences). Eli Lilly Nederland BV financierde het onderzoek.

Datum en tijd

woensdag 6 maart 2002, 16.00 uur

Promovenda

mw. A. Broerse, tel. (050)361 91 37, e-mail: (a.broerse@acggn.azg.nl) (werk)

Proefschrift

Inhibitory deficits in schizophrenia reconsidered

Promotor

prof.dr. J.A. den Boer

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie