Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Goedkeuring voor meerderheidsbelang SAS in Spanair

Datum nieuwsfeit: 06-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Commission
Zoek soortgelijke berichten

European Commission

IP/02/365

Brussel, 5 maart 2002

De Commissie verleent goedkeuring voor meerderheidsbelang SAS in Spanair

De Europese Commissie heeft Scandanavian Airlines Systems (SAS) toestemming verleend om de uitsluitende zeggenschap te verwerven over de tweede Spaanse luchtvaartmaatschappij Spanair Holding S.L. Uit het onderzoek van de Commissie is gebleken dat de transactie geen aanleiding geeft tot bezwaren uit mededingingsoogpunt.

Spanair is de tweede grootste luchtvaartmaatschappij van Spanje. Met een vloot van ongeveer 50 toestellen vervoert ze ongeveer 5 miljoen passagiers per jaar. De maatschappij exploiteert geregelde passagiersdiensten naar een aantal bestemmingen, voornamelijk in Spanje en de Canarische eilanden maar ook tussen Spanje en andere Europese bestemmingen en Centraal-Amerika. Zij exploiteert tevens chartervluchten, voornamelijk tussen Finland en Spanje.

In november deelde SAS mee dat het zijn belang in Spanair zou opdrijven van 49% tot 74% en aldus de zeggenschap over de Spaanse luchtvaartmaatschappij zou verwerven. De acquisitie werd, met het oog op goedkeuring ervan, bij de Commissie aangemeld op 4 februari. Voor die datum had de Spaanse onderneming Teinver S.A. 51% van het kapitaal van Spanair in handen.

Uit het onderzoek van de Commissie is gebleken dat alleen op de route Madrid-Kopenhagen beide maatschappijen directe vluchten aanbieden, meer bepaald ieder één vlucht per dag op basis van een gedeelde vluchtcode. Er zijn evenwel andere geloofwaardige concurrenten op die route en het feit dat SAS zeggenschap uitoefent over Spanair houdt niet in dat er gevaar bestaat voor de totstandkoming van een machtspositie.

SAS is de achtste luchtvaartmaatschappij in Europa. Het is de voornaamste Scandinavische internationale luchtvaartmaatschappij met als basis de luchthavens van Stockholm, Kopenhagen en Oslo. SAS is een consortium van drie nationale luchtvaartmaatschappijen, meer bepaald SAS Danmark A/S, SAS Norge ASA en SAS Sverige AB. SAS exploiteert geregelde vluchten voor het vervoer van passagiers en vracht en bedient een breed scala Europese en internationale bestemmingen met een vloot van meer dan 187 toestellen. SAS is lid van de Star Alliance waarbij in Europa onder meer het Duitse Lufthansa, British Midland en Austrian Airlines zijn aangesloten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie