Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

21ste Aletta Jacobs Lezing: Vrouwen in topfuncties

Datum nieuwsfeit: 07-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten

Rijksuniversiteit Groningen

Studium Generale

21ste Aletta Jacobs Lezing: Vrouwen in topfuncties

Eind vorig jaar kopte Trouw 'Zie je wel, ze kan het niet' boven een artikel over de gebrekkige doorstroom van vrouwen naar topfuncties. Uit onderzoek bij 25 grote bedrijven en ministeries bleek dat vrouwen die het beruchte glazen plafond doorbraken, het aan de top niet volhouden. De populaire 'pijplijntheorie' leek daarmee ontzenuwd: een toename van het aantal vrouwen in het arbeidsproces leidde niet tot een toename van het aantal vrouwen in topfuncties.

Waar ligt dat aan? Er sneuvelen ook mannen, op weg naar de top, maar niet in die mate. En niet alleen in het bedrijfsleven gaat het mis, ook in onderwijs en gezondheidszorg zien we deze verhoudingsgewijs grote 'voortijdige uitstroom' van vrouwen. En - voor alle duidelijkheid - deze vrouwen vertrekken niet naar een topfunctie elders, maar doen een stapje terug en gaan naar het middenkader van een ander bedrijf.

Over dit thema spreekt prof.dr. Agneta Fischer ter gelegenheid van de 21ste Aletta Jacobs Lezing. Zij is sinds 1998 bijzonder hoogleraar Gender, Cultuur en Management, vanwege de Stichting De Beauvoir, bij Arbeids- en organisatiepsychologie en is daarnaast UHD bij Sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Drs. Jacques Wallage
verzorgt een co-referaat. Hij studeerde sociologie in Groningen. Al tijdens zijn studie was hij zeer actief in de Groninger gemeentepolitiek. In 1998 werd hij burgemeester van de plaats waar zijn politieke carrière begon.

Datum en tijd

donderdag 7 maart 2002, 20.00 uur

Spreker

prof.dr. Agneta Fischer

Co-referent

drs. Jacques Wallage

Titel

Vrouwen in topfuncties - De bedrijfscultuur als cruciale factor

Serie

Aletta Jacobs Lezing

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 64, of www.rug.nl/studium

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie