Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Utrecht krijgt gewenste overkapping A2 bij Leidsche Rijn

Datum nieuwsfeit: 07-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Utrecht
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Utrecht

Rijk en gemeente bereiken akkoord Utrecht krijgt gewenste overkapping A2 bij Leidsche Rijn

De gemeente Utrecht en de ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM hebben overeenstemming bereikt over de financiering van de overkapping van de A2 bij Leidsche Rijn Utrecht. De afgelopen jaren heeft de gemeente Utrecht zich hard gemaakt voor een optimale overkapping van de A2. De gemeente is dan ook zeer verheugd over het bereikte resultaat. De nu te realiseren overkapping past perfect in het oorspronkelijke stedenbouwkundig concept van Leidsche Rijn: een naadloze verbinding van het nieuwe stadsdeel met de stad Utrecht. Het akkoord dat bereikt is betreft de zogenoemde Dodo (dicht-open-dicht-open) plus (met volledig overdekte parallelbanen). Deze variant kwam tijdens het in december 2001 gepresenteerde rapport Rijnboutt als beste uit de bus.

De totale kosten van de DODO+ bedragen EUR 535 miljoen. Hiervan neemt het ministerie van Verkeer & Waterstaat EUR 323 miljoen voor zijn rekening. Het ministerie van VROM betaalt EUR 99 miljoen en de regio Utrecht (gemeente Utrecht, provincie Utrecht en Bestuur Regio Utrecht) EUR 83 miljoen. Voorts is EUR 30 miljoen bezuinigd in het bestaande budget voor te realiseren rijksprojecten in Leidsche Rijn: spoorverdubbeling en verbreding A2. De onderdoorgangen op het spoortracé Utrecht-Vleuten, dat door Leidsche Rijn loopt, worden minder breed. Daarnaast is afgesproken te bezuinigen op de grondophoging van de talud aan weerszijden van de te overkappen A2. Afgezet tegen het grote belang van het akkoord over de A2 zijn deze ingrepen zeer acceptabel voor het college van burgemeester en wethouders.

Al in 1996 is besloten om de A2 ter hoogte van Leidsche Rijn te integreren. Het rijk en de regio Utrecht hebben toendertijd een bedrag van EUR 318 miljoen gereserveerd. Door hogere verkeersprognoses, aangescherpte milieunormen en inflatie bleken de bouwkosten van de overkapping anno 2002 EUR 217 miljoen hoger uit vallen dan oorspronkelijk geraamd was. De afgelopen maanden is door de betrokken partijen intensief onderhandeld over financiering van deze meerkosten. De gemeente Utrecht is verheugd over de constructieve opstelling van het rijk.

De geplande overkapping van de A2 over een lengte van 1650 meter ten behoeve van woningbouw in de directe omgeving is uniek in Nederland. Naar verwachting kan het weggedeelte in 2009 gereed zijn.

Utrecht, 7 maart 2002.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie