Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vervoersorganisaties kritisch op Europees Witboek voor vervoersbeleid

Datum nieuwsfeit: 07-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Vervoersorganisaties kritisch op Europees Witboek voor vervoersbeleid

Transport en Logistiek Nederland, de verladersorganisatie EVO en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) zijn kritisch over het Europees Witboek voor een gemeenschappelijk vervoersbeleid. Dit Witboek is opgesteld door de Europese Commissie en bespreekt mogelijke oplossingen voor een tekortschietend vervoersbeleid in Europa. Op donderdagmiddag 7 maart komt het Witboek ter sprake tijdens een Algemeen Overleg met minister Netelenbos in de Tweede Kamer.

De drie vervoersorganisaties keren zich met name tegen pogingen van de Commissie om een geforceerde verschuiving tot stand te brengen van vervoer over de weg naar spoor en binnenvaart. De commissie wil dit mede doen door zogeheten kruissubsidiering toe te staan. Hierdoor krijgen landen de gelegenheid het wegvervoer zwaarder te belasten om met de opbrengst het spoor en de binnenvaart te ondersteunen. Dergelijke maatregelen druisen in tegen een vrije verladerskeuze en tegen het principe van een vrije markteconomie, waarbij elke vervoerswijze onder dezelfde concurrentievoorwaarden moet kunnen opereren. Bovendien bieden spoor en binnenvaart op dit moment nauwelijks een reëel al-ternatief om extra ladingaanbod op te vangen.

De organisaties zijn wel positief over de plannen van de Commissie om het spoor te liberaliseren en meer integratie tot stand te brengen tussen de verschillende vervoerswijzen. Volgens de organisaties kan intermodaal vervoer - dat wil zeggen op één traject gebruikmaken van verschillende vervoerswijzen - een nuttige en interessante optie zijn, maar biedt het geen algemeen geldende oplossingen voor problemen op het gebied van milieu, bereikbaarheid en verkeersveiligheid.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie