Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Actie ROOD tegen werving jonge soldaten

Datum nieuwsfeit: 07-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

SP

Actie ROOD tegen werving jonge soldaten

Rotterdam, 5 maart 2002

Persbericht:
Stop werving jongeren onder 18 voor leger

Donderdag 7 maart biedt ROOD, jongeren in de SP tijdens een kamerdebat over de werving van zeventienjarigen enkele duizenden protesthandtekeningen aan bij de kamercommissie voor defensie.

Defensie probeert haar personeelstekort voor een deel weg te werken door jongeren te werven voor het leger. Zeventienjarigen mogen het leger in, zestienjarigen kunnen middels cursussen al kennis maken met het leger.

De wervingsleeftijd voor het leger moet volgens ROOD naar achttien jaar; en geen dag eerder. Dat is de leeftijd waarop jongeren geacht worden volwassen genoeg te zijn hun eigen keuzes te maken.

Door de wervingsleeftijd voor het leger op de grens van achttien jaar te leggen maakt Nederland ook een statement tegen het inzetten van kindsoldaten elders. Nu is Nederland vooral een excuus voor andere landen. Alleen als de lat hoog ligt, kan de internationale strijd tegen de inzet van kindsoldaten gewonnen worden.

De advertenties die defensie op TV en in jongerenmagazines publiceert zijn vooral gericht op heel jonge mensen. Ze laten groot materieel zien, veel sport en een spannend leven. ROOD-voorzitter Sjoerd de Jong: 'Het leger is er uiteindelijk om mensen te doden als het moet. Dat is niet leuk, dat is niet spannend, oorlog is altijd vies en de herinneringen raak je nooit meer kwijt.' Daarom vindt ROOD dat jongeren beschermd moeten worden tegen het leger. De kans om uitgezonden te worden als militair is tegenwoordig bijna 100%. Als je op je zeventiende tekent voor het leger, zit je er voor een langere tijd aan vast. Dan leg je je op die leeftijd dus al vast voor een eventuele uitzending.


---
Noot voor de (foto-)redactie:
De kamercommissie neemt tussen 10:15 en 10:30 de handtekeningen van ROOD in ontvangst in de hal van de Tweede Kamer aan het Plein 2. ROOD zorgt voor een spandoek en jonge soldaatjes, met luier en glaasje prik (a la De Grave bij Kopspijkers).
Meer informatie: Sjoerd de Jong, 024 - 324 21 28, Jorg Werner, 010 - 243 55 57, 06 - 156 246 89.


05 mrt 02 15:40

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie