Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Discussie in Praag over Benes Decreten

Datum nieuwsfeit: 07-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Wim van Velzen
Zoek soortgelijke berichten

Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

Discussie in Praag over Benes Decreten

Tijdens een bijeenkomst van de EVP/ED fractie in Praag op 4 en 5 maart 2002 heeft een uitgebreide discussie plaatsgevonden over de Tsjechische Benes Decreten van 1945. Deze Decreten, die na de Tweede Wereldoorlog werden vastgesteld, stellen onder andere dat het burgerschap en de eigendomsrechten van de Duitsers en Hongaren in Tsjechoslowakije worden ingetrokken. Tevens werden middels de Decreten alle Duitsers uit Sudetenland verdreven. Sinds het begin van de toetredingsonderhandelingen tussen Tsjechië en de EU zijn de Benes Decreten weer in opspraak gekomen wegens mogelijke strijdigheid met de fundamentele mensenrechten.

Tijdens de fractiebijeenkomst in Praag werd vastgesteld dat het gaat om 143 decreten, waarvan een beperkt aantal strijdig kan zijn met het VN Handvest over de Fundamentele Rechten van de Mens. Van Hongaarse, Oostenrijkse en Duitse zijde is aangedrongen op verheldering inzake de status van de Benes Decreten en hun mogelijke strijdigeheid met het internationale recht voordat Tsjechië toetreedt tot de EU. Hiertoe zijn drie aanpakken voorgesteld:


- De Tsjechische regering mag zelf nagaan wat de huidige status is van de decreten en in hoeverre strijdigheid met het internationale recht bestaat, in het licht van de Tsjechische Grondwet en wetgeving.


- Het advies afwachten van de juridische dienst van de Commissie en het Europees Parlement


- Een commissie instellen die het geheel aan decreten nader bekijkt en naast de juridische ook de politieke aspecten bekijkt. Eventueel zou kunnen worden overgaan tot de restitutie van eigendommen.

De EVP/ED fractie heeft geconstateerd dat het onderwerp uitermate gevoelig ligt en dat dit hoog kan opspelen in de naderende verkiezingen in Tsjechië, Hongarije, Slowakije en Duitsland. Vooral partijen die nationalistische gevoelens willen aanwakkeren zullen de Decreten gebruiken om hierop in te spelen. De EVP/ED fractie betreurt ten zeerste dat de socialistische premier Zeman de Benes Decreten op deze manier benadrukt. Tegelijkertijd besefte zij dat het vinden van een oplossing moeilijk zal worden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie