Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dierenbeschermers mobiliseren publiek tegen vossenjacht

Datum nieuwsfeit: 07-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

DIERENBESCHERMING

1000 Euro beloning voor het schieten van een Friese vos!

1000 Euro beloning voor het schieten van een Friese vos! Dierenbeschermers mobiliseren publiek tegen vossenjacht

Den Haag, 6 maart 2002 - De Dierenbescherming en Faunabescherming starten een campagne om het Nederlands publiek te mobiliseren tegen de vossenjacht. De organisaties roepen daartoe iedereen op om tot 1 april massaal naar Friesland te gaan om foto's of video's te schieten van vossen. De maker van de beste foto krijgt een beloning van 1000 euro. Op zaterdag 9 maart geven de organisaties het startschot voor de vossencampagne. Een tiental vrijwilligers, gewapend met fotocamera, start om 12.00 uur in het Friese Oostmahorn een wandeling rond het Lauwersmeer om een plaatje van een vos te schieten. De dierenbeschermers geven met deze actie een kritische reactie op de vossenrazzia die zaterdag start in Friesland.

Vanaf 1 april 2002 is de vos in Nederland beschermd. Op dat moment treedt de Flora- en faunawet in werking en mag de vos niet meer vrij bejaagd worden. Dat is de aanleiding voor de Friese jagers om zaterdag massaal op jacht naar vossen te gaan om daarmee te protesteren tegen de nieuwe Flora- en faunawet. De jagers laten daarmee hun ware gezicht zien door met 300 jagers een vossenrazzia te organiseren op hoogzwangere moederdieren en pasgeboren welpen. Een dergelijke jachtpartij op vossen met 300 jagers tegelijk in een relatief klein gebied is ongekend in de naoorlogse geschiedenis. Juist nu onder meer de provincie Brabant een schoontijd voor vossen heeft ingesteld (volledig jachtvrije periode van 1 maart tot 1 juli om de dieren hun jongen te laten verzorgen), wordt in Friesland een slachtpartij georganiseerd in de kraamperiode.

De nieuwe wetgeving is een regelrecht drama voor de mannen in het groen die in de vos hun grootste concurrent in het jachtveld zien. De vos eet - volgens zeggen- immers graag konijn en fazant, eveneens prooidieren van de jagers. Uit concurrentie-overwegingen bestoken jagers daarom de media en de politiek met negatieve berichten over de vos. Zo zou dit dier schapen en kalveren doden, zeldzame weidevogels uitroeien en gevaarlijke ziekten verspreiden. Beweringen waarvoor iedere wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt. Kortom; de propagandamachine van de vossenhaters draait op topsnelheid. Nooit eerder was de haat zo groot en de mediahetze zo goed geregisseerd. Inmiddels zijn er anonieme tips binnen gekomen dat de jagers geschrokken zijn van de publiciteit die hun voornemen uitgelokt heeft. Vanavond houden de jagers daarom op een geheime locatie in Menaldum krijgsraad en wordt besloten of en in welke vorm de vossenrazzia doorgang zal vinden dan wel zal worden afgeblazen.

De Dierenbescherming en Faunabescherming hopen dat het Nederlands publiek in ieder geval massaal gehoor geeft aan de fotoactie en de komende weken naar Friesland reist om daar foto's te maken van de vos. En vooral te genieten van het prachtige dier dat zich slechts sporadisch laat zien. De beste foto wordt beloond met 1000 euro. De ingezonden beelden zullen op de websites van Dierenbescherming en Faunabescherming getoond worden om het publiek te laten zien welke prachtige dieren door jagers massaal vermoord worden, zonder deugdelijke reden. Op de site van de
Dierenbescherming(www.dierenbescherming.nl) zijn vanaf komend weekend tips en routes voor wandelingen door Friesland te vinden.


- einde bericht -

De actie start op zaterdag 9 maart om 12.00 vanaf café Toxopeus, Oostmahorn 29, Anjum. Meer informatie over de exacte locatie van de geheime krijgsraad in Menaldum is op te vragen via de Faunabescherming.

Voor meer informatie:
Maaike Wermer
Woordvoerder Dierenbescherming 070- 314 27 38 of 06 221 053 92

Niko Koffeman
Woordvoerder Faunabescherming 06 53 53 31 32

Videobeelden van de vossenjacht in Engeland zijn te zien op www.league.uk.com


07 mrt 02 17:45

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie