Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

INDEX: Kennis en economie

Datum nieuwsfeit: 08-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten

CBS

INDEX: Kennis en economie

Vandaag, vrijdag 8 maart, verschijnt het tweede nummer van INDEX in 2002. In dit nummer staat het thema Kennis en economie centraal. De volgende onderwerpen komen aan bod.

Het belang van kennis
De inzet van hoger opgeleide arbeid en ICT-kapitaal in de Nederlandse economie is in de periode 1995-2000 aanzienlijk toegenomen. Dit heeft echter niet geleid tot een toenemende specialisatie in kennisintensieve sectoren.

Kenniswerkers
De vraag naar hoogopgeleide kenniswerkers is groot. Met name afgestudeerden met een exacte en technische opleiding zijn veel gevraagd. Zij vinden snel werk. Steeds vaker worden zij, vaak al vóór afstuderen, gevraagd voor een baan.

Winnen met kennis
Innoverende bedrijven halen in de periode 1996-1998 een hogere omzetgroei en een hogere werkgelegenheidsgroei dan niet-innoverende bedrijven.

3 miljoen keer naar cursus
Bedrijfsopleidingen zijn in zes jaar tijd een stuk populairder geworden: in 1999 zijn door werknemers 2,9 miljoen keer interne of externe cursussen gevolgd, 76 per honderd werknemers. Opleidingen in de techniek, bouw en productie en de cursussen boekhouding en financiën worden het meest gevolgd.

Bollenstreken
De groei van de Nederlandse bloembollensector stagneert. Na jaren van groei neemt het bloembollenareaal nauwelijks meer toe.

Pieken en dalen in levensverzekeringen
In de afgelopen jaren steeg het aantal afgesloten levensverzekeringen. Na jaren van flinke groei lijkt zich een omslag voor te doen nu de verkoop van nieuwe levensverzekeringen afneemt en de premieontvangsten dalen.

Status en sterfte
De gemiddelde sterftekans van mannen die in een postcodegebied wonen waar het gemiddelde inkomen laag is, is bijna 40 procent hoger dan van mannen in postcodegebieden waar het gemiddelde inkomen hoog ligt. Voor vrouwen zijn de sterfteverschillen naar het inkomen wat kleiner, maar nog steeds aanzienlijk.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. G.W. Meinen, tel. (070) 337 42 28.

Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: (persdienst@cbs.nl)

PB02-048
8 maart 2002
7.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Mededeling

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie