Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opel Concept M Ruimtelijke, sportieve ontwerpstudie

Datum nieuwsfeit: 08-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

AutoRai

7-3-2002

Opel Concept M Ruimtelijke, sportieve ontwerpstudie

Opels dynamisch ogende ontwerpstudie Concept M beleeft zijn wereldpremière op de jaarlijkse autotentoonstelling van Genève (van 7 maart tot 17 maart) en geeft de bezoekers een visie op een nieuwe klasse van ruimtewagens.

Met een hoogte van 1,62 meter en een wielbasis van 2630 mm, 16 mm langer dan de wielbasis van de Astra stationwagon, biedt de Concept M de inzittenden een extreem ruim interieur. Dankzij zijn compacte buitenafmetingen maakt de auto innovatieve inrichtingen van het interieur mogelijk.

De Concept M wordt voortbewogen door een 1.6-liter turbo motor met een vermogen van 110 kW/150pk. Deze motor die op aardgas loopt, drijft de voorwielen aan en wordt gekoppeld aan Opels Easytronic semi-automatische versnellingsbak waarmee zowel automatisch als met de hand geschakeld kan worden. De moderne en milieuvriendelijke aandrijflijn geeft de Concept M indrukwekkende prestaties.

De Concept M is een logisch gevolg van het verrichte pionierswerk met ontwerpstudies als de jeugdige en frisse Frogster en de luxueuze, elegante Signum2 zegt Opels voorzitter en algemeen directeur, Carl-Peter Forster. Net als de Zafira, onderstreept de auto de creativiteit van onze ontwerpers en technici bij de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve producten.

Opels design hoofdman Hans Seer voegt hier aan toe: Het exterieur van de Concept M ontleent zijn ontwerp aan de zeer geslaagde Signum2. De koplampen met plexiglas stammen af van de Vectra GTS. Het dynamische karakter wordt aan de buitenkant verder gekenmerkt door de gespierde wielkasten en de gekleurde remklauwen. De extra grote 17-inch wielen zijn voorzien van 225 R 45 banden.

Het opvallende, over de gehele breedte van de achterruit uitgesponnen, derde remlicht signaleert hoe hard er wordt geremd en reageert daarop in drie verschillende lichtsterktes. De chromen strip achter ademt de sfeer van de gloednieuwe Vectra.

De Concept M studie is uitgevoerd in Turkoois blauw. Met een lengte van 4,05 meter en een breedte van 1,78 meter is parkeren en manoeuvreren heel gemakkelijk. Het ruime interieur is het gevolg van de lange wielbasis van 2630 mm. zegt Gerhard Mathes, leider van het Concept M project. Deze voorwiel aangedreven auto neemt een minimum aan ruimte in op de weg, voegt hij toe.

De hoge zitpositie zorgt voor een gemakkelijke in- en uitstap en een uitstekend zicht op het verkeer. De grote voorruit maakt een hoek van 58 graden, hetgeen veel steiler is dan gemiddeld bij een ruimtewagen.

Frank Leopold van het ontwikkelingsteam in Opels internationale technisch ontwikkelingscentrum in Rüsselsheim voorspelt: Het innovatieve ontwerp van de koets van de Concept M zal snel navolging krijgen in Europa, net zo snel als bij de Zafira is gebeurd.

Ruim interieur en hoog interieurcomfort
Het interieur, afgewerkt met materialen van hoge kwaliteit, is uitgerust met vier separate, comfortabele stoelen. Alle vier de passagiers genieten een enorme ruimte op schouderhoogte: 1420 mm voorin en 1380 mm achterin, vergelijkbaar met een middenklasse sedan. De instap in de auto is zeer gemakkelijk: de deuren gaan open via een drukknop.

De bagageruimte is al even ruim als het passagierscompartiment. Als er gebruik wordt gemaakt van vier stoelen meet de bagageruimte 380 liter, ver boven de gebruikelijke inhoud in deze compacte klasse. Met de achterste stoelen neergeklapt wordt de bagageruimte vergroot tot 880 liter.

De 30 cm brede dakconsole herbergt leeslampjes en het AutoVision entertainment systeem met DVD speler (Digital Versatile Disc) voor zowel films als audio en data CDs. Het compacte DVD systeem past naadloos in de console en vormt geen obstakel voor het zicht naar achter voor de bestuurder. Het 7 inch grote, hoge kwaliteit TFT (Thin Film Transistor), beeldscherm zorgt voor een hoge resolutie en heldere kleuren. De monitor daalt tot op hoofdniveau en de hoek tot de passagiers kan met een simpele druk op de knop worden aangepast. Als het systeem niet wordt gebruikt wordt het veilig ingetrokken.

Er zijn nog meer slimme en flexibele interieurkenmerken. Uit de Signum2 is de variabele middenconsole overgenomen. De middenconsole biedt plaats aan een aantal universele aluminium toepassingen voor bestuurder en voorpassagier zoals bekenhouders, gereedschap of zelfs een personal computer.

Futuristische Digitaal Informatie Centrum met individuele instelling De Concept M is uitgerust met een minicomputer of PDA (Personal Digital Assistant) Deze is uitneembaar zodat hij ook buiten de auto gebruikt kan worden. Als de computer geplaatst is in het midden van het audio/video controle paneel, laat het PDA display de huidige instellingen voor airconditioning zien. In combinatie met een autotelefoon, is zelfs internet mogelijk.

Het instrumentenpaneel van de Concept M is al even verfijnd. Een 8,9 inch beeldscherm in 2:1 formaat voorziet de bestuurder van alle informatie. Is er genoeg gas in de tank? Heeft de motor zijn bedrijfstemperatuur bereikt bij een koude start? Het scherm informeert de bestuurder ogenblikkelijk. Het futuristische Info Centre Display kan naar voorkeur van de gebruiker worden ingesteld. De klant kan naar keuze een andere achtergrondkleur of modus instellen, zegt Ralf Wilfert, de Opel technicus die de ontwikkeling van de elektronica van de Concept M leidde.

Krachtige CNG krachtbron Hoge prestaties, lage emissie De krachtbron van de van de Concept M is net zo gecultiveerd als zijn ontwerp. De 1.6 liter ECOTEC motor loopt op samengeperst aardgas (CNG) en produceert 110 kW/150pk. Ingo Janthur, technicus en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de CNG motor, zegt: Het is een ideale combinatie. Het voordeel zit in de ongevoeligheid voor pingelen van de motor, hetgeen een hogere compressieverhouding mogelijk maakt.

De 16V ECOTEC motor met geïntegreerd turbosysteem bereikt een turbodruk van 0.92 bar en is enorm soepel over het gehele toerenbereik. Het maximum koppel bedraagt 205 Nm en is al beschikbaar bij 1950 toeren per minuut. Tussen de 1950 en 5000 toeren per minuut is er altijd 200 Nm voorhanden. Met andere woorden, de motor heeft altijd meer dan voldoende trekkracht.

Het vermogen voortgebracht door Concept Ms 1.6-liter motor, wordt doorgegeven aan de voorwielen via de vijfversnellings Easytronic automatische transmissie, waarmee desgewenst ook met de hand geschakeld kan worden. De ontwerpstudie is uitgerust met aanvullende schakelaars op het stuur waarmee het nog makkelijker wordt om van versnelling te wisselen. De Concept M accelereert van 0 tot 100 in slechts 9,8 seconden en bereikt een topsnelheid van 202 km per uur.

De dynamische prestaties vormen geen extra belasting voor het milieu. Wanneer de auto geoptimaliseerd is voor het gebruik van aardgas, kan de CNG motor ook op normale brandstof rijden. De emissie van 145 gram carbon dioxide per kilometer, ligt 30% lager dan het niveau van vergelijkbare benzine motoren.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...