Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Fietsbranche heeft pakket maatregelen fietsdiefstal klaar

Datum nieuwsfeit: 08-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

RAI VERENIGING

Fietsbranche: pakket maatregelen tegen fietsdiefstal klaar

Persbericht

Fietsbranche heeft pakket maatregelen tegen fietsdiefstal klaar

Hans Dijkstal (VVD): Overheid moet daadkracht tonen tegen fietsdiefstal

Lijsttrekker Hans Dijkstal (VVD) gaat bij ministers Klaas de Vries en Tineke Netelenbos aandringen op daadkracht om het probleem van de fietsdiefstal op te lossen. De VVD-voorman zei dit bij de officiële opening van de FietsRAI 2002 in Amsterdam. Bij die gelegenheid maakte de fietsbranche (fabrikanten en importeurs) bekend dat het fietsdiefstalregister vrijwel klaar is voor gebruik. Wat nog ontbreekt zijn de handtekeningen van de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Verkeer en Waterstaat zodat de politie binnenkort dit register bevragen kan.

Het register voor gestolen fietsen bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst worden nieuwe fietsen in Nederland sinds enige tijd al geleverd met een zogenaamde tag. Een tag is een chip met een unieke code. Deze tags worden ingebouwd in bijvoorbeeld het slot van een fiets. Door de unieke, elektronische identificatie wordt een fiets herkenbaar èn terugvindbaar. Want met een eenvoudige scanner kan een politieagent vaststellen of een fiets als gestolen staat geregistreerd. In het centrale register worden alleen de noodzakelijke gegevens vastgelegd. En dat zijn de gegevens van de chip, aangevuld met barcodes en framenummers. En die gegevens worden in het systeem gezet direct na de diefstal en de aangifte van diefstal. Het register dat op deze wijze wordt opgebouwd is vanuit iedere politie surveillanceauto per computer te raadplegen. Het systeem is het resultaat van een samenwerking tussen de Nederlandse fabrikanten en importeurs van fietsen en fietsonderdelen, verenigd in de RAI Vereniging, en het RDC dat jarenlange ervaring heeft met de registratie van auto's .

Hans Dijkstal zei tijdens de officiële opening van de FietsRAI 2002: 'Herstel van normen en waarden begint bij een strenge aanpak van gewone dagelijkse criminaliteit. Elke dag weer zijn er duizenden slachtoffers van fietsdiefstal. Als daar niet hard en effectief wordt ingegrepen, dan ontstaat het gevoel bij de burger dat de overheid tekortschiet. Vaak worden slachtoffers dan ook daders, en die ontwikkeling moet gestopt worden.' Dijkstal gaf voorts aan dat zijn partij in de Kamer zal aandringen op verbreding van fietsbeleid. 'Dit houdt niet op bij het neerzetten van goede stallingen'.

De opening werd afgesloten met de bekendmaking door Dijkstal van de Fiets van het Jaar 2002. Dit jaar gaat die hoogste onderscheiding naar de Gazelle Scooter, een uniek vormgegeven stadsfiets. Dijkstal toonde zich verrast door de veranderde vormgeving van de ingezonden fietsen. De Koga Miyata Excellence en de Giant Produgy kregen een eervolle vermelding. De FietsRAI 2002 kan van vrijdag 8 tot en met dinsdag 12 maart in de RAI te Amsterdam worden bezocht. De tentoonstelling is op vrijdag 8 maart van 12 tot 20 uur geopend. Zaterdag 9 tot dinsdag 12 maart is de beurs dagelijks geopend van 10 tot 18 uur. Een bezoekers aan de FietsRAI 2002 kunnen, tegen gereduceerd tarief, ook een bezoek brengen aan de Op Pad Beurs van de ANWB.

Einde van de tekst

Voor meer informatie:
RAI Vereniging, Gerrit Jan Stokreef, secretaris afdeling Fietsen, telefoon 020 5044949 of
Cees Boutens, woordvoerder RAI Vereniging, telefoon 020 5044949 of 06 53212633

Amsterdam, 8 maart 2002


08 mrt 02 11:55

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie