Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Handleiding voor geïntergreerd milieubeheer op evenementen

Datum nieuwsfeit: 08-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Milieuzorg op evenementen West-Vlaamse brochure : handleiding voor een geïntergreerd milieubeheer op evenementen Brugge, 8/3/2002
De Provincie profileert zich meer en meer op het stuk van milieuzorg op evenementen. De ambitie om op dit vlak ondersteunend te werken staat trouwens ook duidelijk in het provinciaal milieubeleidsplan ingeschreven. In de voorbije jaren werden enkele evenementen actief begeleid en op basis daarvan werden diverse voorzieningen uitgebouwd. Organisatoren kunnen bij de provincie bv. gratis affiches voor milieucommunicatie verkrijgen en kunnen er gratis herbruikbare bekers ontlenen

Naast het aanbieden van voorzieningen wil de provincie ook de nuttige ervaringen uitdragen. In die optiek is er thans een brochure milieuzorg op evenementen opgemaakt.
Deze handleiding is vooral bedoeld voor organisatoren van ruimtelijk geconcentreerde evenementen zoals festivals, sommige jeugdevenementen of sportmanifestaties. Het is dan een aanvulling van de brochure Op stap naar een beter milieu die veeleer gericht was op in de ruimte gespreide recreatieve manifestaties (uitgegeven in 2000).

De brochure milieuzorg op evenementen bulkt van de praktische en haalbare tips die gebaseerd zijn op de ervaringen van uiteenlopende evenementen die door de co-auteurs of door de provincie zelf werden begeleid. In een 7-tal hoofdstukken komen achtereenvolgens de themas afval, mobiliteit, bodem en groen, geluid, energie, waterbesparing en sanitaire voorzieningen aan bod. Je leest er onder meer hoe je best herbruikbare bekers inzet of voor wie toch blijft zweren bij de wegwerpbekers- hoe je best voor selectieve inzameling van bekers en andere fracties kunt zorgen. Daarbij wordt ook uitgebreid aandacht gegeven aan de communicatieve en organisatorische aspecten. Verder leer je hoe je een evenemententerrein indeelt, hoe je wateroverlast voorkomt, hoe je autoverkeer het best kanaliseert en beperkt. In verstaanbare taal wordt ook aan de leek uiteengezet dat voorkoming van geluidsoverlast, dankzij een aantal technische maatregelen, geen toekomstmuziek meer hoeft te zijn. De wettelijke aspecten blijven evenmin onbesproken: zo wordt kort ingegaan op meldings- of vergunningsplicht waaraan grotere evenementen onderhevig kunnen zijn. Als uitsmijter bevat het boekje ook nog een checklist: een soort samenvatting in telegramstijl die zowel de goede planners als de late beslissers kunnen helpen om het milieu toch zoveel mogelijk te sparen.

Bedoeling van deze uitgave is om organisatoren van evenementen zoveel mogelijk te inspireren met concrete wenken zodat ze de negatieve milieu-impact kunnen beperken. Doordat massahappenings grote aantallen mensen op een relatief beperkte plaats samenbrengen, is de druk op de locatie van het evenement en zijn omgeving immers zeer aanzienlijk.

De provincie bepleit echter ook dat de milieuzorg op langere termijn zou worden ingepast in een milieuzorgsysteem en aldus zou ingebouwd worden in het draaiboek van iedere organisatie.

BROCHURES ZIJN GRATIS VERKRIJGBAAR BIJ DE PROVINCIE WEST-VLAANDEREN, DIENST MIRONA,
TEL. 050.403.290 (PETER. NORRO) OF VIA E-MAIL : peter.norro@west-vlaanderen.be
OF IN HET PROVINCIAAL INFORMATIECENTRUM TOLHUIS JAN VAN EYCKPLEIN 2 8000 BRUGGE 050/40.74.74

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie