Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Definitieve uitslag gemeenteraadsverkiezingen Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 08-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Amsterdam


---
|
Definitieve uitslag gemeenteraadsverkiezingen

Zie ook

Onderzoek en Statistiek

Definitieve uitslag gemeenteraadsverkiezingen

Uitslag en zetelverdeling
Vanochtend zijn op het stadhuis de definitieve uitslagen van de gemeenteraads-verkiezingen van afgelopen woensdag bekend gemaakt door de voorzitter van het hoofdstembureau, burgemeester Cohen. In totaal heeft de Amsterdamse bevolking 271.585 stemmen uitgebracht. De definitieve uitslagen leiden niet tot een andere zetelverdeling dan bij de bekendmaking van de voorlopige uitslagen. De zetelverdeling is door het hoofdstembureau als volgt vastgesteld:
* PvdA 15 zetels (77.792 stemmen)

* VVD 9 zetels (48.804 stemmen)

* Groen Links 6 zetels (35.197 stemmen)

* SP 4 zetels (20.777 stemmen)

* CDA 4 zetels (21.460 stemmen)

* D66 3 zetels (19.600 stemmen)

* Leefbaar Amsterdam LA93 2 zetels (13.958 stemmen)
* Amsterdam Anders/De Groenen 1 zetel ( 9.590 stemmen)
* Mokum Mobiel 1 zetel (6.123 stemmen)

Het hoofdstembureau heeft tevens de namen bekend gemaakt van de gekozen kandidaten in de gemeenteraad. Informatie over het aantal stemmen, zetelverdeling en gekozen kandidaten (waaronder de voorkeursstemmen) wordt later vandaag gepubliceerd op www.onstat.amsterdam.nl. Het proces-verbaal van de zitting kan worden opgevraagd bij Marjan Lansdaal van de afdeling Bestuursvoorlichting, tel. 5523419.

Burgemeester Cohen heeft vanochtend tevens de verkiezingsuitslag van het nieuwe stadsdeel Amsterdam-Centrum bekendgemaakt. Deze uitslag wijkt op enkele punten wel af van de voorlopige uitslag: de VVD blijkt uiteindelijk met een minimale voorsprong de grootste partij in de binnenstad te zijn geworden. De uitslag van de stadsdeelverkiezingen heeft geen consequenties voor de zetelverdeling. Voor informatie over de uitslag van het stadsdeel kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie van de Dienst Binnenstad.

Procedure
Op woensdag 13 maart nemen de zittende gemeenteraadsleden afscheid. Op donderdag 14 maart worden vanaf 13.00 uur de nieuwe raadsleden geïnstalleerd.
Zoals gebruikelijk zal de grootste partij, de PvdA, de programakkoord-onderhandelingen starten. Het college is thans demissionair en zal vanaf 12 maart iedere dinsdag vergaderen tot een nieuw college is geïnstalleerd. Het demissionaire college zal geen voorstellen behandelen die een fundamentele beleidswijziging of geheel nieuwe politieke koers impliceren. In verband met de nieuwe wet over het duale stelsel zijn leden van het nieuwe college geen lid meer van de raad.

Mirjam Otten


© gemeente Amsterdam - 8-03-2002

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie