Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

20% Groningers zocht stemadvies op internet

Datum nieuwsfeit: 08-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Programmabureau Advies Overheid.nl
Zoek soortgelijke berichten

Programmabureau Advies Overheid.nl

'20% Groningers zocht stemadvies op internet'

Een op de vijf kiesgerechtigden in Groningen heeft via internet stemadvies gezocht. Stemwijzer.nl verstrekte 29.000 adviezen voor de stad.
Dat meldt het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), de maker van Stemwijzer.nl, in een persbericht. Stemwijzer verstrekte 29.193 adviezen voor Groningen. De stad heeft ruim 145.000 kiesgerechtigden. Zo'n 85.000 daarvan brachten woensdag hun stem uit.

Of daadwerkelijk 20 procent van de Groningers stemadvies via internet heeft gezocht, is moeilijk te beoordelen. Zo kunnen bezoekers de test bij Stemwijzer.nl natuurlijk verschillende keren invullen. Ook wordt er niet gecontroleerd of bezoekers wel uit de stad komen waarvoor zij de vragenlijst invullen.

In de andere steden waarvoor Stemwijzer.nl een vragenlijst aanbood, werd verhoudingsgewijs minder gebruikgemaakt van de dienst. Voor Amsterdam werden weliswaar 28.242 adviezen verstrekt, maar daarmee werd hooguit 5 procent van het electoraat bereikt.

Voor Amersfoort, Almere, Eindhoven, Enschede en Middelburg lagen de percentages tussen de maximaal 8 en 12 procent van het aantal kiesgerechtigden.

In totaal verstrekte Stemwijzer.nl 'meer dan 100.000' adviezen. Het IPP rekende zelf een dag voor de verkiezingen nog op 120.000 verstrekte adviezen. Door de grote toestroom van kiezers was de site op de dag van de verkiezingen echter lange tijd slecht bereikbaar. Toch zijn er volgens het IPP die dag nog 12.000 adviezen verstrekt.

Vanaf maandag 11 maart biedt Stemwijzer.nl politiek advies aan voor de landelijke verkiezingen van 15 mei.
(Bron: Webwereld)

www.ictu.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie