Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV Bondgenoten definitief tegen SER-advies WAO

Datum nieuwsfeit: 08-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten definitief tegen SER-advies WAO

De bondsraad van FNV Bondgenoten heeft vandaag bijna unaniem besloten nee te zeggen tegen het SER-advies over de WAO. De bondsraad onderkent dat de onderhandelaars van de vakcentrale FNV ontzettend hun best hebben gedaan, maar ziet teveel inhoudelijke bezwaren om akkoord te gaan met het advies. Al eerder lieten de opiniërende ledenbijeenkomsten van FNV Bondgenoten zien dat het SER-advies niet gedragen wordt door de achterban.

Voornaamste kritiekpunt is het feit dat vakbonden in CAO's geen afspraken meer mogen maken over aanvullingen op de ziekte-uitkering in het tweede ziektejaar van werknemers. Dat betekent dat de werknemers bij ziekte genoegen moet nemen met 70% van het inkomen. Nu is in 90 procent van de CAO's de bovenwettelijke aanvulling tot 100 % geregeld. De bond vindt het onterecht dat er een streep wordt gehaald door de mogelijkheid om deze afspraken te maken. Het gaat immers om de hoeksteen van het vakbondswerk: belangenbehartiging op het gebied van werk en inkomen.
Een tweede groot bezwaar voor FNV Bondgenoten is het gebrek aan inkomenszekerheid voor de categorie 0-35% arbeidsgehandicapten. Voor hen dreigt onredelijk inkomensverlies als zij minder gaan werken of in een andere functie aan de slag gaan.
Het ontbreken van concrete voorstellen over de aanpak van preventie en ziekteverzuim is FNV Bondgenoten een doorn in het oog. De adviezen van SER en STAR bieden niet meer dan warme woorden hierover: het is belangrijk en de aanpak ligt op bedrijfsniveau. Dat is waar, vindt de bond, maar er is grote behoefte aan landelijke ondersteunende maatregelen of zelfs wetgeving op het terrein van bestrijding van ziekteverzuim en preventie ervan.
Het laatste kritiekpunt heeft betrekking op de onduidelijke positie van flexwerkers, uitzendkrachten en zzp-ers. Worden zij behandeld als normale werknemers of krijgen zij te maken met een referte-eis in de WAO? FNV Bondgenoten pleit voor het eerste.

Al in eerdere stadia, in de onderhandelingsfase en bij de presentatie van de hoofdlijnen van het SER-advies, heeft FNV Bondgenoten dezelfde kritiekpunten naar voren gebracht. De bond betreurt het dat deze in het uiteindelijke advies van de SER en de Stichting van de Arbeid onvoldoende verwerkt zijn.

Meer informatie:
Jos van Dijk, voorlichter FNV Bondgenoten, 06-22518743


08 mrt 02 14:57

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie