Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Landelijk stimuleringsfonds kinderopvang en kwaliteit

Datum nieuwsfeit: 08-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

BRANCHEVER.OND.IN DE KINDEROPV

Ondernemers pleiten landelijk stim.fonds kinderopv en kwal

Persbericht, 8 maart 2002

Ondernemers pleiten voor landelijk stimuleringsfonds kinderopvang en kwaliteit

De ondernemers in de kinderopvang pleiten voor een landelijk stimuleringsfonds voor kwaliteitstrajecten op de werkvloer van de kinderopvang. De aandacht is politiek lang uitgegaan naar uitbreiding van de kwantiteit. Dat is zeer geslaagd geweest blijkt uit de cijfers van het netwerkbureau uitbreiding kinderopvang. De taakstelling van 72.000 kindplaatsen in vier jaar wordt eind 2002 ruim gehaald. Het is nu tijd om landelijk te erkennen dat er meer moet worden geïnvesteerd in kwaliteitsverbetering op de werkvloer, aldus de ondernemers.

De Branchevereniging Ondernemers in de Kinderopvang is jarenlang mede-initiatiefnemer geweest van diverse kwaliteitstrajecten zoals certificering, verbetering van transparantie, kindgerichte ontwikkelingstrajecten en de inzet van pedagogische meetinstrumenten voor leidsters en jonge kinderen. Deze ontwikkeling wordt ook positief beoordeeld door ouders die, zo blijkt uit het onderzoek van de Consumentenbond, tevreden zijn over de opvang van 0 tot 4 jarigen in Nederland. Het investeren in kwaliteit, wat de branche op jaarbasis miljoenen euro's kost, zou volgens de ondernemers echter extra steun kunnen gebruiken.

Die steun zou echter wel gericht dienen te zijn op de werkvloer, bijvoorbeeld door voorlichtingsbijeenkomsten voor leidinggevenden en leidsters omtrent nieuwe inzichten in kwaliteit, learning on the jobtrajecten, de ontwikkeling van meetinstrumenten, verbetering van communicatie over het jonge kind met onderwijs en andere kindgerichte voorzieningen. Ook is er behoefte aan meer nederlands pedagogisch onderzoek naar de invloed van opvang op het jonge kind.

Tot slot zou er een convenant moeten worden gesloten tussen landelijke organisaties om een onderzoeks- en leertraject in te zetten voor kindgerichte ontwikkelingen voor 0 tot 12 jarigen waar de kinderopvang deel vanuit maakt.

Op dit moment wordt de kinderopvangcapaciteit uitgebreid onder grote druk en moeilijke omstandigheden zoals personeelstekorten, ongelijke concurrentieverhoudingen, het ontbreken van gelijke toegang voor alle ouders, het gebrek aan samenhangend jeugdbeleid bij gemeenten, en huisvesting in tijdelijke locaties. Ondernemers zetten zich in om de landelijke taakstelling die voor het einde van het jaar gehaald moet zijn ook daadwerkelijk te realiseren. De ondernemers eisen daarbij hoogwaardige kwaliteit in de branche.

Voor meer informatie: Branchevereniging Ondernemers in de Kinderopvang
Telefoon: 06 532 00 468

De Branchevereniging Ondernemers in de kinderopvang (BKN) vertegenwoordigt meer dan 20% van de georganiseerde kinderopvang. De leden zijn vooral particuliere ondernemingen van verschillende omvang. De Branchevereniging staat voor maatschappelijk, marktgericht ondernemen met kwalitatief hoogwaardige kinderopvang.

11 mrt 02 10:00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie