Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tekst vrijdag-interview met kabinetsvoorzitter op Radio 1

Datum nieuwsfeit: 09-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Algemene Zaken


1red10680
8-3-2002, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT KOK, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD, OVER DE UITSLAG VAN DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN, OVER HET BELEID VAN PAARS EN OVER DEBATTEREN MET FORTUYN

VAN SLOOTEN:
U zei dat de kiezers een gele kaart hebben uitgedeeld. Twee keer geel is rood, dus wie weet, bij de komende verkiezingen. Maar mag je het niet nog scherper stellen? Mag je niet zeggen dat het eigenlijk het failliet is van de paarse politiek?

KOK:
Nee, dat is nu een poging om het nog scherper te zeggen. Ik vind: een gele kaart moet wel worden gezegd. Het is natuurlijk indirect, want het ging niet over de Tweede Kamer. Het waren gemeenteraadsverkiezingen, maar ook de opiniepeilingen daarbij en de aardverschuivingen...

VAN SLOOTEN:
Min 25 voor de paarse partijen.

KOK:
Ja, ja, maar goed, het blijven peilingen. Dat is toch iets heel anders dan dat mensen in een stemhokje zeggen `wie geven we het stuurwiel in handen?'. Maar hoe dan ook...

VAN SLOOTEN:
Wel een gele kaart?

KOK:
Wel een gele kaart, dat vind ik wel. Ik zeg alleen wel: terugvechten. De boodschap is goed aangekomen, bij mij tenminste wel en ik denk ook bij anderen.

VAN SLOOTEN:
Ja, want de kiezers hebben er geen vertrouwen in.

KOK:
Hebben er op dit moment onvoldoende vertrouwen in om op een voldoende gunstige uitslag te mogen rekenen. Dus terugvechten.

VAN SLOOTEN:
Terugvechten, dat zegt u wel zo makkelijk, maar hoe kun je terugvechten?

KOK:
In de eerste plaats door het vertrouwen dat op de proef is gesteld en voor een deel verloren is gegaan, van mensen die op drift zijn, te herwinnen. Het valt me ook op dat bijvoorbeeld in diezelfde opiniepeilingen mensen nog geen begin van een indicatie kunnen geven van: hoe moet het nu wel na 15 mei?VAN SLOOTEN:
Ze geven een partij aan, maar uiteindelijk, als je dat naast elkaar legt, kom je niet tot een werkbare coalitie, tot een meerderheid.

KOK:
Nee, dat ook niet. Maar er gaapt echt een heel groot gat tussen een oordeel van ontevredenheid dat op dit moment doorklinkt en tegelijkertijd een duiding van wie dan het stuurwiel moet overnemen.

VAN SLOOTEN:
Dat zeggen ze wel. Ze hebben namelijk veel vertrouwen in de lijst-Fortuyn en Leefbaar Nederland, 18 en...

KOK:
Nee, sorry. De premiervraag wordt bijvoorbeeld beantwoord met: één Melkert, 17 procent, twee Dijkstal, 15 procent. U moet natuurlijk niet doorslaan. U mag het wel, maar ik bedoel: u moet toch nog steeds de zaak wel in proportie blijven zien. Als er verkiezingen waren geweest afgelopen woensdag, dan was het 37 zetels voor de Partij van de Arbeid, ongeveer 30 voor het CDA, 27 VVD...

VAN SLOOTEN:
Ik zal me weer even herpakken en beheersen en niet doorslaan. Maar dan ga ik even terug naar dat punt `terugvechten': hoe moet je Fortuyn ­ 18 zetels, weliswaar in de peiling ­ bestrijden? De man is de kampioen van de one-liners.

KOK:
In de eerste plaats vind ik: de kiezer ­ we staan nu voor de Tweede Kamerverkiezingen, we hebben nog tien weken te gaan, de campagnes gaan op enig moment beginnen, ik neem aan vrij snel ­ serieus nemen. De serieuze kiezer wil ook goed geïnformeerd worden. Dat betekent natuurlijk niet alleen brochures rondsturen en prachtige, gelikte teksten. Maar ook in het politieke debat je verdedigen, uitleg geven van wat wel en niet is gebeurd ­ ook wat de beperkingen waren die daarbij golden, want soms lijkt het wel alsof je alles in één dag had kunnen doen...

VAN SLOOTEN:
Maar dat is natuurlijk wel het beeld. Het is het beeld van een economie die hartstikke goed is gegaan, nog nooit zo goed, en er is een aantal heel grote problemen overgebleven.

KOK:
Pas op. Nu kom ik dus tegen het beeld. In de eerste plaats is een deel van het succes ook geweest: een snel overspannen wordende arbeidsmarkt. Daardoor ontstond schaarste aan personeel. Als iemand bijvoorbeeld zit te beweren: vandaag de dag is het zo moeilijk om onderwijzers te vinden voor de klas of verpleegsters in de zorg ­ dat is waar, maar dat is voor een deel ook gekomen door het feit dat het plotseling zo snel zo goed met de economie is gegaan, dat mensen ook anders, elders emplooi konden vinden. Dat is één punt. Twee is: het blijft natuurlijk steeds maar gaan over `er zijn vreselijk veel tekorten, er zijn vreselijk veel dingen die nog niet goed zijn', maar laten we daar alsjeblieft bij zeggen wat er in het onderwijs, in de zorg, ook met wachtlijstreductie, is verbeterd. Ook op de veiligheid is verbeterd. Er wordt ontzettend veel onzin gedebiteerd over bijvoorbeeld dat wachtlijsten alleen maar zijn gegroeid de afgelopen jaren. Er zijn heel grote delen van de thuiszorg engehandicaptenzorg waar voortgang wordt geboekt met het reduceren van de wachtlijsten. Af en toe wordt de indruk gewekt alsof door alleen maar de gezondheidszorg helemaal te reorganiseren, alles op de schop nemen in Nederland, er hoeft geen gulden bij en de wachtlijsten verdwijnen.

VAN SLOOTEN:
Dat was wat Fortuyn afgelopen woensdagnacht zei.

KOK:
Dat is voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Dat is dus gratis en voor niks, komt u maar. Daarover moeten we in debat. En ik zeg dat het klimaat... Het bed is helemaal door elkaar geschud de afgelopen dagen, dat is duidelijk. Er gaat een alarmerende werking van die uitslagen uit ­ niet alleen op gemeenteraadsniveau, maar ook op landelijk niveau door de werking van de peiling. Dat is ook goed. Maar die nodigt uit tot debat, tot de dingen bij de naam noemen. Ook de klinkklare onzin die wordt verkocht, die gewoon niet deugt, van een goed weerwoord voorzien. Daar zijn politici voor beschikbaar: kandidaten en ook zittende ministers die geen kandidaat zijn, om die uitleg te verschaffen en de kiezer die geïnteresseerd is in het wel en wee van dit land ook precies te vertellen waar het op staat.

VAN SLOOTEN:
Daar zijn ze voor beschikbaar, maar ik heb ze tot op heden niet echt gehoord, wat dat betreft. Er was niemand die echt paars, het beleid zoals u dat nu hier neerzet, verdedigde.

KOK:
Dat is niet helemaal waar. Ik vind dat de lijsttrekkers van de paarse partijen dat zeker in de laatste dagen van de gemeenteraadscampagne wel hebben gedaan.

VAN SLOOTEN:
Een beetje laat hoor. Daarvoor was het niet zo.

KOK:
Maar daar komt nog iets bij. Het is eigenlijk ook een beetje, met die landelijke aanwezigheid in de gemeenteraadscampagne, vlees noch vis. Dat vloeit ook een beetje uit de aard der dingen voort. Het is aan de ene kant zo dicht bij de Tweede-Kamerverkiezingen ­ namelijk twee maanden ervoor ­ dat het wel nodig is om daar ook een landelijk element als het ware aan toe te voegen ­ het geeft natuurlijk ook ondersteuning aan de lokale lijsttrekkers ­ maar tegelijkertijd gaat het wel en niet over landelijke politiek. Ik vind dat nu ­ nu de Tweede Kamercampagne feitelijk al op het punt staat te beginnen, misschien al begonnen is ­ieder moment moet worden benut om het beestje bij de naam te noemen, ook in heldere taal, net zo helder als de taal van anderen.

VAN SLOOTEN:
Daar zegt u nog eens wat: in heldere taal. Ik hoorde gisteren de heer Melkert bijvoorbeeld zeggen: aan mijn gedrag valt nog wel wat te amenderen. Dan lig ik in een deuk onder de tafel, maar ik denk dat mensen dat niet snappen.

KOK:
Dat was qua uiting op zichzelf natuurlijk goed te verstaan.VAN SLOOTEN:
Maar denkt u dat alle kiezers dat begrijpen?

KOK:
Nee, maar hij stak de hand enigszins in eigen boezem. Dat siert hem.

VAN SLOOTEN:
Het gaat mij even om het taalgebruik, ik gebruikte dit even als voorbeeld. Bijvoorbeeld ook het afsluitende lijsttrekkersdebat woensdagavond na de gemeenteraadsverkiezingen, toen ging het over de gezondheidszorg. Als je het dan hebt over de nominale premie of inkomensafhankelijke premie, wat ontzettend belangrijk is, daar niet van, maar toch, het gaat over de hoofden van heel veel kiezers heen.

KOK:
Wat mij het meest is bijgebleven van dat debat, althans op het punt van de gezondheidszorg, was de niet-weersproken stelling van de heer Fortuyn dat we de komende jaren de volksgezondheid volledig op de schop gaan nemen, volledig gaan reorganiseren ­ hij vergeleek dat met een bedrijfssanering ­ het is echt een slag ingewikkelder hoor ­ en dat in die tussentijd als gevolg daarvan al snel de wachtlijsten kunnen verdwijnen en het bovendien geen cent kost. Dat houdt geen stand.

VAN SLOOTEN:
Men had dat moeten tegenspreken?

KOK:
Nog even daargelaten dat dat misschien ook had gemoeten, maar dat houdt geen stand. Het heeft weinig zin om door te zeuren over wat ook had gekund of gemoeten. Ik vind het eerlijk gezegd uitdagender om er zelf tegenaan te gaan.

VAN SLOOTEN:
U gaat er zelf ook tegenaan. Vindt u het zelf ook niet heel vervelend: u bent premier van die hele club van Paars, wat nu zo ter discussie staat?

KOK:
Ja, ik zie het ook een beetje als mijn erfenis. Het is niet een erfenis waar ik alleen maar vol trots naar sta te kijken. Ik ben ook heel goed in staat ­ misschien niet altijd als eerste bereid ­ om de imperfecties, dingen die niet goed zijn gegaan, te benoemen en onder ogen te zien. Maar natuurlijk, het is nooit af. En degene die simpelweg zegt `er deugt geen hout van, de puinhopen van Paars en daar gaan we een nieuwe heilstaat op bouwen, want we gaan het nu eens een keer goed aanpakken', die neemt een loopje met de werkelijkheid. Ik vind dat iedereen die de kiezer serieus neemt ­ en die kiezers hebben op dit moment de neiging dit soort eenvoudige verhalen te geloven ­ die pakt dat op en zegt daar zijn verhaal tegenover. Dat is bij wijze van spreken vandaag begonnen.

VAN SLOOTEN:
U heeft het over een erfenis. Met een erfenis ­ het is een beetje een rare vergelijking ­ maar dan kom je zelf niet meer in actie, want dan gaat het over jou en zelf ben je er niet meer bij. Dus geen debat meer met Wim Kok en Pim Fortuyn.KOK:
Dat zeker niet, want ik ben natuurlijk geen kandidaat voor de komende periode. Maar in zoverre hebt u wel gelijk: je kunt niet over je erfenis praten en er zelf bij zitten. Ik ben nog niet dood, wil ik maar zeggen. (Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, HK)reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...