Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gouden Vlinder voor Drentse NME-consulent Geert de Vries

Datum nieuwsfeit: 09-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

DE VLINDERSTICHTING

Gouden Vlinder voor Drentse NME-consulent Geert de Vries

Embargo tot zaterdag 9 maart 2002 12.30 uur

Wageningen, 4 maart 2002

Gouden Vlinder voor Drentse NME-consulent Geert de Vries

De Gouden Vlinder, een door De Vlinderstichting ingestelde onderscheiding, is dit jaar toegekend aan Geert de Vries. De Gouden Vlinder is uitgereikt tijdens de Landelijke Vlinderdag op zaterdag 9 maart 2002 in Congrescentrum De Reehorst in Ede.

Jaarlijkse onderscheiding
De Gouden Vlinder wordt jaarlijks uitgereikt aan personen, organisaties of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de vlinders. Deze verdienste wordt getoetst aan de volgende criteria. Er moet een daadwerkelijke bijdrage geleverd worden aan de bescherming van vlinders. De verdiensten van de persoon moeten een uitstraling hebben, zowel in de eigen kring als naar buiten toe. De geleverde prestatie moet gedurende langere tijd worden geleverd en kwalitatief goed zijn. En de verworven kennis moet actief worden uitgedragen. Geert de Vries voldoet volgens de jury die is ingesteld om de kandidaten voor de Gouden Vlinder te beoordelen, aan al deze criteria.

Geert de Vries: speciale liefde voor vlinders
Geert de Vries combineert sinds meer dan tien jaar zijn hobby's met zijn werk binnen het Consulentschap Natuur- en Milieueducatie (CNME) in Drenthe. Zijn hobby's zijn breed: de natuur, fotograferen, vlinders, inventariseren (onderzoeken en vastleggen) en zijn enthousiasme overbrengen op andere mensen. Net als De Vlinderstichting gebruikt hij vlinders vaak als invalshoek om het verhaal van de natuur te vertellen. Het heideblauwtje, dat in Drenthe op veel plaatsen voorkomt, is uitstekend geschikt om de bijzonderheid van de samenhangen in de natuur duidelijk te maken voor een groot publiek. Hij weet dat verhaal ook voor iedereen ('van 8 tot 80') boeiend te brengen.
Zijn prachtige dia's vormen de basis van zijn verhaal. In het verleden was daardoor het verhaal ook sterk gekoppeld aan zijn persoon: hij kwam met zijn dia's, maakte mensen enthousiast en daarna moest men het verhaal zonder dia's weer verder vertellen. Sinds kort gebruikt hij zijn dia's ook voor het samenstellen van tentoonstellingen: op een aantal panelen is zijn verhaal met foto's te zien en na te lezen.

Nieuwe NME-methode
Geert de Vries heeft in Drenthe (zijn werkgebied) een nieuw systeem ingevoerd van NME-ondersteuning aan scholen. Al jaren organiseerde hij workshops voor leerkrachten over het werken met eitjes, rupsen en poppen in de klas, bestelde het materiaal centraal en leverde de kweekbakken er bij. In 1999 werkten zo'n 50 scholen samen in een provinciaal NME-netwerk. Dit is nu, drie jaar later, omgebouwd tot een gemeentelijk netwerk.
Op dit moment is deze NME-werkwijze nog beperkt tot Drenthe. Geert de Vries probeert, samen met zijn collega Simon Olbertijn, ook andere provincies te overtuigen van hun succes. Binnen de provincie heeft deze werkwijze al wel veel uitstraling. Vooral het feit dat zoveel leerkrachten, scholen en gemeenten structureel meewerken aan natuuractiviteiten op scholen is uniek.

Onuitputtelijk enthousiasme
Natuurlijk is veel van het werk dat Geert de Vries doet gerelateerd aan zijn functie bij het CNME. De keuze voor vlinders als belangrijke ingang voor het geven van informatie over de natuur, is echter niet vanzelfsprekend en hij heeft het onderdeel vlinders bovendien heel sterk uitgebouwd. Geert de Vries geeft hiermee een aansprekend voorbeeld dat hopelijk in vele andere provincies navolging gaat krijgen. De Gouden Vlinder is een passende beloning voor iemand met zo'n onuitputtelijk enthousiasme voor de vlinders!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie