Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wageningse persprijs voor Hansje van Etten (VPRO-Noorderlicht)

Datum nieuwsfeit: 11-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Wageningen Universiteit
Zoek soortgelijke berichten

Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit

26 februari 2002, nr. 016

Hansje van Etten (VPRO-Noorderlicht) krijgt Wageningse persprijs

Het Wagenings Universiteits Fonds (WUF) heeft besloten de Persprijs 2002 toe te kennen aan Hansje van Etten van de redactie Noorderlicht voor de uitzending 'Gouden rijst - Genetisch goud'. De prijs wordt eens in de vier jaar uitgeloofd aan de beste populair-wetenschappelijke uiting op het gebied van landbouw, voeding en milieu. WUF-voorzitter prof.dr.ir. K.J. Beek reikt de Persprijs uit tijdens de viering van de Dies Natalis van Wageningen Universiteit op maandagmiddag 11 maart aanstaande. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van _ 2300.

De jury, die de inzendingen beoordeelde, roemt de uitstekende journalistieke kwaliteit van de door Van Etten samengestelde en geregisseerde uitzending. "Hansje van Etten is er op uitstekende wijze in geslaagd de verschillende facetten die wetenschappelijke onderzoek interessant maken - de uitdagingen voor de onderzoekers, de maatschappelijke dilemma's en ook de commerciele belangen - aan bod te laten komen. De verschillende invalshoeken worden duidelijk in beeld gebracht en de technische aspecten helder uitgelegd". Het juryrapport spreekt ook waardering uit voor de wijze waarop Noorderlicht wetenschap populariseert via tv, radio en nieuwe media. "Zij vormt hiermee welhaast een oase in de woestijn, aangezien er in Nederland nauwelijks een traditie bestaat voor het populariseren van wetenschap in niet-gedrukte media".

In 'Gouden rijst - Genetisch goud' wordt op zeer heldere wijze verslag gedaan van het eerste genetisch gemodificeerde gewas dat ontworpen is met het oog op de consument in de Derde Wereld. 'Gouden rijst' is een transgene rijstsoort waar een voorloper van vitamine A aan toegevoegd is, dat na consumptie wordt omgezet in vitamine A. Gebrek aan vitamine A leidt jaarlijks tot de dood van meer dan een miljoen kinderen in ontwikkelingslanden en veroorzaakt blijvende blindheid bij een half miljoen kinderen.

De Persprijs van het WUF wordt - afwisselend met de Onderzoeks-, Ondernemers- en Leermeesterprijs - eens in de vier jaar uitgereikt. Eerdere winnaars waren: Alfred van Dijk (19NU, 1978), H.J. van der Kolk & G. Beukema (NOS, 1980), J. Blom (Volkskrant, 1983), Marion de Boo (Intermediair/NRC-Handelsblad, 1986), Legien Kromkamp (NCRV, 1990), Vroege Vogels (VARA, 1994) en Peter Vermij (Parool, 1998).
De jury van de WUF Persprijs 2002 bestond uit: ir. M. de Groot (hoofdredacteur Oogst), S. Vink (hoofd communicatie, Wageningen UR), ir. B. Bijvoet (bestuurslid WUF), ing. G.J. Jansen (hoofd communicatie, Alterra), prof.dr.ir. L. Speelman (rector magnificus WU, juryvoorzitter) en drs. G. van Maanen (persvoorlichter Wageningen UR, secretaris).

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie