Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ybema tekent verdrag met brazilie

Datum nieuwsfeit: 11-03-2002
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: STAATSSECRETARIS YBEMA TEKENT VERDRAG MET BRAZILIË OVER EXPORT VAN UITKERINGEN
Nummer: 40

Datum: 11-03-2002

Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Staatssecretaris Gerrit Ybema van Economische Zaken heeft tijdens zijn verblijf in Brasília namens de Nederlandse regering een verdrag over de export van socialeverzekeringsuitkeringen gesloten. Ybema is op het ogenblik met een handelsmissie in Brazilië. Namens Brazilië ondertekende minister Lafer van Sociale Zaken het verdrag.

In het verdrag zijn afspraken opgenomen over de controle op de verstrekking van uitkeringen. Op grond van de Wet beperking export uitkeringen, die op 1 januari 2000 is ingegaan, zijn dergelijke verdragsafspraken een voorwaarde om een Nederlandse socialeverzekeringsuitkering in het buitenland te kunnen (blijven) ontvangen.

Het gaat om uitkeringen in het kader van de Algemene Nabestaandenwet, de Algemene Kinderbijslagwet en de arbeidsongeschiktheidsregelingen WAO en WAZ. De AOW wordt wel zonder meer in het buitenland uitbetaald, tot maximaal het bedrag waarop een gehuwde pensioengerechtigde recht heeft. Voor het hogere bedrag waarop een alleenstaande AOW-er recht heeft of voor de partnertoeslag is het wel noodzakelijk dat een verdrag is gesloten over de controle op de verstrekking van uitkeringen. De Wet beperking export uitkeringen kent overigens een overgangstermijn van drie jaar wat betekent dat mensen die voor 1 januari 2000 in Brazilië woonden tot nu toe ook zonder dit verdrag een socialeverzekeringsuitkering konden ontvangen.

Achtergrond van de wet is dat een controle op de rechtmatigheid van een uitkering in het buitenland zonder deze afspraken niet afdoende gewaarborgd kan worden. De uitvoeringsorganen beschikken dikwijls niet over de mogelijkheden om in het buitenland de noodzakelijke controles te verrichten zoals die ook in Nederland plaatsvinden. Evenmin kunnen zij onterecht betaalde uitkeringen aan mensen in het buitenland terugvorderen. Daarom maakt Nederland hierover afspraken met landen waar mensen wonen die een Nederlandse uitkering ontvangen.

Het verdrag met Brazilië is vooral van belang voor de ongeveer 600 (ex)-Nederlanders die in Brazilië wonen en een AOW-uitkering ontvangen. Nederland betaalt jaarlijks ongeveer 4.6 miljoen Euro aan deze gepensioneerden in Brazilië.


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie