Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Start campagne tegen legbatterij-eieren

Datum nieuwsfeit: 11-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

STICHTING WAKKER DIER

Wakker Dier: START CAMPAGNE TEGEN LEGBATTERIJ-EIEREN

met actie's bij supermarkten, protestsite legbatterij.nl, radio-spots en advertenties.

11 maart 2002; Met een ludieke actie start Wakker Dier vandaag haar nieuwe campagne tegen de verkoop van legbatterij-eieren door supermarkten. De campagne start met het aanbieden van het campagneplan aan de C1000, de grootste verkoper van batterij-eieren in Nederland. In dit campagneplan kondigt Wakker Dier vele acties aan tegen de C1000 en andere supermarkten die legbatterij-eieren verkopen. Ter plekke kan de C1000 voor een alternatief campagne-plan kiezen. Indien C1000 ervoor kiest om op korte termijn de legbatterij-eieren uit haar schappen te halen zal Wakker Dier positieve acties voeren. De actie is de start van een langdurige campagne met een protest-site legbatterij.nl, een radiospot (van Wim T. Schippers), advertenties en vele acties. Via de site worden consumenten opgeroepen een protestmail te sturen naar hun supermarkt. Wakker Dier wil met de campagne bereiken dat supermarkten, in navolging van het legbatterijverbod in Europa, stoppen met de verkoop van eieren uit de legbatterij. Landbouwminister Brinkhorst en de Tweede Kamer gaven onlangs aan het van groot belang te vinden dat ook supermarkten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en de batterij-eieren uit de verkoop halen. Albert Heijn is reeds gestopt met de verkoop van de dieronvriendelijke eieren.

Politiek
In 2000 besloten de EU-ministers van Landbouw dat de legbatterij vanwege zijn dieronvriendelijkheid verboden moest worden. Vanaf 2003 mag er geen nieuwe legbatterij-stal meer gebouwd worden en in 2012 moeten ook alle bestaande legbatterijen zijn verdwenen. Nederland wil in navolging van Duitsland, Zwitserland en naar verwachting ook Zweden alle andere kooisytemen verbieden zodat scharrelen de minimale norm wordt. Naar verwachting zal een kamermeerderheid van PvdA, Groen Links, D66, S.P. en Christen Unie binnenkort instemmen met deze wet. Een zeer grote stap voor de 30 miljoen kippen in Nederland waarvan nu nog steeds 79% in legbatterij-kooien leven.

Supermarkten
Landbouwminister Brinkhorst alsmede de politieke partijen gaven eerder al aan dat het van groot belang is dat de retailsector ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en deze legbatterij-eieren uit de schappen haalt. Dit om te voorkomen dat de legbatterij-eieren na het Europese verbod uit verre landen worden geïmporteerd. Albert Heijn heeft al enige jaren geleden met succes de legbatterij-eieren uit de schappen verwijderd. Andere supermarkten stellen zich echter nog passief op. Zij verschuilen zich al tijden achter de EUREP-GAP, een log overlegorgaan van supermarktketens in Europa waarin gepraat wordt over nadere eisen aan levensmiddelen, onder andere op het gebied van dierenwelzijn. Ondertussen worden in Nederland nog steeds jaarlijks miljoenen legbatterij-eieren via supermarkten verhandeld.

Voor meer informatie of digitale foto's van de actie kunt u bellen met:
Mattheus Bleijenberg; 06-14683812 of 020-463 8924. De onaangekondigde actie vindt plaats om: 11.00 uur bij C1000 (Schuitema), Lichtpenweg 6, Amersfoort-Noord.

11 mrt 02 10:30

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie