Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Anneke van Aken winnares Pieternel Rolprijs in Leiden

Datum nieuwsfeit: 11-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Leiden

Anneke van Aken winnares Pieternel Rolprijs

Wethouder Hans Buijing (Emancipatie) zal vanavond om 19.30 uur in het Leidse Volkshuis (Apothekersdijk 33A) de Pieternel Rolprijs uitreiken aan Anneke van Aken. Van Aken krijgt de emancipatieprijs van de gemeente Leiden vanwege haar inzet voor de politieke bewustwording van vrouwen.

Uit het juryrapport:
"Anneke van Aken zet zich al jarenlang in voor emancipatie. In 1972 richtte ze in Leiden de werkgroep 'Politieke Scholingscursus voor Vrouwen' (PSC) op. Deze werkgroep zet zich in voor de politieke bewustwording van vrouwen en het vergroten van politiek inzicht. Door haar activiteiten binnen de Leidse werkgroep raakte zij betrokken bij de werkgroep PSC op provinciaal en landelijk niveau. Sinds een paar jaar is ze lid van het landelijk bestuur PSC.
Van Aken is ook actief binnen de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen (NVVH). Ze heeft op plaatselijk, gewestelijk en landelijk niveau vele functies bekleed. Tijdens haar werk voor de NVVH heeft ze zich bijzonder onderscheiden, wat heeft geleid tot haar benoeming (zowel landelijk als bij de afdeling Leiden) tot 'Lid van Verdienste'. Verder is Anneke van Aken altijd erg betrokken geweest bij het vrouwennetwerk in Leiden. Zij miste niet een bijeenkomst in het Leidse Volkshuis".

Pieternel Rolprijs
Bij het vertrek van onderwijswethouder Henriëtte van der Linden in mei 1991, stelde het college van B&W als afscheidsgeschenk een gemeentelijke emancipatieprijs in. Henriëtte van der Linden gaf de prijs zijn naam: Pieternel Rolprijs.
Pieternel Rol was een vrouw die zeer betrokken was bij emancipatie, vrouwengeschiedenis, politiek en onderwijs. Ze was erg actief op deze terreinen en leverde een inspirerende en wezenlijke bijdrage aan tal van ontwikkelingen.
De Leidse emancipatieprijs is bestemd voor personen, instellingen of projecten die een belangrijke ontwikkeling in het belang van vrouwen hebben gestimuleerd of een belangwekkend initiatief daartoe hebben genomen. De prijs kan gezien worden als een aanmoedigings- of een beloningsprijs voor inzet, moed, creativiteit en doorzettingsvermogen. De gemeente wil met deze prijs de emancipatie in de stad blijvend stimuleren. De prijs bestaat uit een geldbedrag ( 2.500,00) en een wisseltrofee, in de vorm van een plastiek van beeldend kunstenaar Maja van Hall.
De prijs wordt in 2002 voor de negende keer uitgereikt, traditiegetrouw op 8 maart, Internationale Vrouwendag.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie