Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Barokke paarden voor de koets hoofdartikel MenSport

Datum nieuwsfeit: 11-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland
Zoek soortgelijke berichten

Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Barokke paarden voor de koets

11/03/2002

(aprilnummer MenSport is uit)
Lochem, 11 maart 2002
Het aprilnummer van MenSport heeft als hoofdartikel `Barokke paarden voor de koets'. Het zijn blikvangers van de eerste orde met `roots' die liggen in het land van flamenco en fada. Ze zijn hartstochtelijk, vurig en temperamentvol en door hun expressie en trotse houding stralen ze bovendien klasse en oude adel uit. Meike Merks ging op visite bij menners die hun hart verpand hebben aan Andalusiërs, Lusitano's, Friezen en Lipizzaners, want tot die vier rassen beperkt het verhaal zich. Zij sprak met de eigenaren en ontdekte dat de voorliefde niet alleen het exterieur betreft; barokke paarden zijn in veel gevallen ook heel slim en leren snel. Jan Maiburg beschrijft nog eens het (adellijk) leven in de tijd dat de barokke stijl hoogtij vierde. De foto's zijn van Marion Keijzer en Meike Merks.

Het leek een onneembare vesting, maar Margriet Markerink en Arjan Wijnstra wisten toch door te dringen in het `heilige der heiligen' van de rijtuig-restauratiekunst: de ateliers van Mar en Piet Stolk in Balkbrug. De MenSport medewerkers maakten er kennis met een (zaken)echtpaar dat nimmer genoegzaam achteroverleunend het werk gade slaat, ook nooit voor de volle honderd procent tevreden is over het geleverde restauratiewerk, want het kan altijd beter. Perfectionisten dus. Arjan Wijnstra zorgde voor de prachtige fotografie.

Osteopathie! Wat is dat, wanneer pas je het toe en bij wie of waar moet je zijn. Een onderwerp dat al eerder de media haalde, maar Madeleine Calkoen wilde alles weten over de praktijk. Zij bracht haar eigen pony onder behandeling en was zodoende ooggetuige van de behandeling. De osteopaat is Jan Schortinghuis, een tandarts in ruste die de tweejarige opleiding tot osteopaat volgde en inmiddels praktiseert. De duidelijke fotografie bij dit vijfpagina groot artikel laat u onder andere zien hoe de behandeling gaat.

In een nieuwe serie artikelen voor MenSport lopen we een volle dag mee met iemand die zijn brood met de mensport verdient. Ineke Westers beet het spits af en trok een dag op met Leo Kraaijenbrink. Leo blijkt een lange dag te maken, van 's morgens 6 tot 's avonds 10. In de imposante stoeterij "Het Swarte Paert", waar hij de scepter zwaait, vinden heel wat activiteiten plaats en het draait er natuurlijk hoofdzakelijk om het Friese paard. Zulke dagen kun je alleen maar maken als je van je werk houdt en je vrouw daar voor 100 procent in meegaat. Bij Leo en Leidy zit dat wel goed.

Regelmatig verschijnen ze op de pagina's van MenSport: jeugdmenners die de toekomst hebben. Madeleine Calkoen interviewde Jans Manting junior, die bij het KNF kampioenschap voor de tweede keer de hoogste eer pakte in zijn rubriek en daarmee liet zien dat mennend Nederland rekening met hem dient te houden. De foto's zijn van Marion Keijzer.

Geen wedstrijden zonder parcoursbouwers. De broers Joop en Arjan Brink bouwen op internationaal niveau en hebben hun sporen in de diverse terreinen letterlijk nagelaten. In deze uitgave komt Arjan aan het woord. Hij kreeg de fantastische opdracht om te bouwen voor de WK Vierspannen in Spanje, Jerez. Een klus waar hij al een zee van tijd heeft ingestoken en die thans in de slotfase verkeert. Ineke Westers laat Arjan ruimschoots aan het woord, over zijn ambities en zijn visie op de ontwikkelingen in de wedstrijdsport . In de volgende uitgave is het broer Joop die voor het voetlicht wordt gehaald.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie