Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Studium generale: Chemie als stereochemie

Datum nieuwsfeit: 12-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten

Rijksuniversiteit Groningen

Studium Generale

Chemie als stereochemie

Sinds Lavoisier (1789) waren elementen 'niet-verder-ontleedbare stoffen'. Dalton maakte er atoomsoorten van en vertaalde de verbindingswetten in atoomaantallen. De kristallografie vulde aan. Kristallen waren geometrisch verantwoorde molecuulstapelingen. Als één stof in twee (of meer) verschillende kristalvormen kon voorkomen, moest de oorzaak schuilen in die moleculen, met andere woorden in de ordening van de atomen. Langzamerhand werd het geheim van de molecuulformules ontraadseld. Aluin was een modelstof: het kan water afstaan en weer inbouwen. Wijnalcohol kon op vergelijkbare wijze opgevat worden: C2H6O werd C2H4.H2O. Andere modelstoffen of reacties suggereerden andere formules voor dezelfde stof: C2H5.OH en CH3.CH2.OH. Geleidelijk zoomde men verder in op de atomen; Mendelejef bracht het lang gezochte systeem in de atoomgewichten. Dankzij Kekulé en Butlerov kwam men tot de conclusie dat elke chemische stof zijn eigen molecuulsoort bezit met een even specifieke 'structuurformule'. Dat zo'n 'structuurformule' meer was dan een samenvatting van reacties, was de geniale gedachte van Van 't Hoff. Ook hier had hij de Nobelprijs voor kunnen krijgen, laten we zeggen die van 1902, dit keer samen met Le Bel.

Dr. H.H. Kubbinga studeerde scheikunde aan de Vrije Universiteit (Amsterdam) en was van 1988 tot 1991 'Akademie-onderzoeker' in de Faculteit der Wijsbegeerte van de RUG.

Datum en tijd

dinsdag 12 maart 2002, 20.00 uur

Spreker

dr. Henk Kubbinga

Titel

Van 't Hoff: chemie als stereochemie

Serie

De Materie

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 64, of www.rug.nl/studium

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie