Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Persberichten regiopolitie Friesland 12-03-2002

Datum nieuwsfeit: 12-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Friesland
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Friesland, plaats: Friesland 12-03-2002
Persberichten van 11/03 (13.00 uur) t/m 12/03 (07.00 uur)

Leeuwarden: bedreiging winkelpersoneel
Maandagmiddag bedreigde een 36-jarige man uit Leeuwarden een winkelbediende met een mes. Omstreeks 12.30 uur liep de verdachte een winkel aan het Hoeksterend binnen. Een van de personeelsleden herkende de verdachte als iemand die eerder een winkelverbod had gehad in verband met winkeldiefstal. Hij sprak de verdachte aan en vertelde hem dat hij de winkel niet in mocht. Daarop duwde de verdachte de bediende aan de kant en liep naar de tabaksshop. Toen de verdachte hoorde dat er meer personeel bij gehaald zou worden pakte hij een mes uit zijn zak en bedreigde de winkelbediende. Toen er meer personeel bij kwam gaf de verdachte zich gewonnen, borg het mes op en liep de winkel uit. Buiten de winkel werd hij door de politie aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De bediende, een 30-jarige man uit Leeuwarden, deed aangifte van bedreiging.

Leeuwarden: inbraak woning
Een 23-jarige vrouw heeft maandag aangifte gedaan van inbraak in haar woning aan de Konvooistraat. De vrouw had afgelopen woensdag de woning verlaten en zag maandagochtend bij thuiskomst dat video- en audioapparatuur waren ontvreemd. De dader(s) waren binnengekomen door een ruitje in de voordeur kapot te slaan.

Lemmer: inbraak woning
Afgelopen weekend is ingebroken in een woning aan de A Koopmanstraat. Men kwam binnen door een ruit met een breekvoorwerp open te maken. De gehele woning is doorzocht. De aangever, een 30-jarige man, vermist niets.

Franeker: vechtende winkeldief
Maandagmiddag rond 15.00 uur werd in een winkel aan het Ockingahiem een winkeldief betrapt. De man, een 27-jarige inwoner van Harlingen, had enkele tubes tandpasta en een pak frisdrank gestolen. Toen hij buiten de winkel door de bedrijfsleider werd aangesproken werd hij wild en agressief. Een vechtpartij volgde waarbij de bedrijfsleider, een 57-jarige man uit Franeker, werd geholpen door meerdere omstanders. De man is door de politie overgenomen en voor nader onderzoek ingesloten. Voor zover bekend vielen geen gewonden.

Harlingen: hennepkwekerij
Aan de Kimswerderweg is maandagmiddag een hennepkwekerij opgerold. In een loods was een complete kwekerij met verwarming en verlichting opgebouwd. Bij het aantreffen stonden er nog 75 planten in een bak en hingen circa 100 knoppen te drogen. De planten, knoppen en apparatuur zijn in beslaggenomen. De loods was in gebruik bij een 67-jarige vrouw uit Harlingen. Tegen haar en mogelijke mededaders wordt een nog een onderzoek ingesteld.
De elektra bleek buiten de meter te zijn omgeleid. Het energiebedrijf constateerde dat het zegel was verwijderd. De meter is in beslaggenomen en de verdachte wordt een boete van 7000 euro opgelegd. Daarnaast wordt aangifte gedaan van diefstal van stroom.

Leeuwarden: doorrijden na aanrijding
Maandagmiddag omstreeks 16.00 uur vond en aanrijding plaats op de Valeriusstraat. Een 51-jarige man uit IJmuiden reed met zijn personenauto over de Valeriusstraat en zag op de kruising met de Vivaldistraat een andere auto aankomen. Op het moment dat de man uit IJmuiden de kruising opreed trok die andere auto op en een aanrijding was het gevolg. De IJmuidenaar stopte op de parallelweg. De andere bestuurder reed door. Een getuige nam het kenteken op. De doorrijder kon aan de hand van de tenaamstelling van het kenteken worden achterhaald. Het betrof een 83-jarige man uit Leeuwarden. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Heerenveen: woninginbreker op heterdaad aangehouden Maandagavond omstreeks 21.15 uur kon bij een woning aan de Oude Molenweg een 29-jarige Heerenvener op heterdaad worden aangehouden bij een woninginbraak. De bewoonster, een 25-jarige vrouw, had geluiden gehoord en de politie gebeld. De politie was binnen enkele minuten ter plaatse en zag nog juist een man, de verdachte, aan de achterzijde van de bewuste woning wegvluchten. Na een korte sprint kon hij worden aangehouden. Het bleek dat hij met een schroevendraaier had geprobeerd een raam open te breken. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten. De bewoonster deed aangifte. Er wordt niets vermist.

Makkum: aanrijding met letsel
Maandagavond omstreeks 19.15 uur wilde een 83-jarige vrouw uit Makkum met de container de Klipperstraat oversteken. Terwijl ze overstak werd ze aangereden door een 38-jarige vrouw uit Sneek. Zij reed met haar personenauto achteruit en had de voetganger niet gezien. Ter plaatse is weinig straatverlichting. De voetgangster is met letsel aan het gezicht en een gebroken pols naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Oldeholtwolde: aanrijding met dodelijke afloop
Maandagavond vond op de A32 onder Oldeholtwolde een aanrijding plaats waarbij twee dodelijke slachtoffers vielen. Omstreeks 22.00 uur kreeg de politie de melding van een ernstig ongeval op de A32. Ter hoogte van de parkeerplaats De Weeren bleek de gehele rijbaan geblokkeerd te zijn met vier zwaar beschadigde voertuigen. Van twee voertuigen waren beide bestuurders zwaar gewond; één van hen was bekneld. Verder was er nog een inzittende met borst letsel en een bestuurder met schouderletsel.
De beknelde bestuurster is door de brandweer bevrijd en door een ambulance overgebracht naar ziekenhuis de Tjongerschans alwaar zij later overleed. Het betrof een 52-jarige vrouw uit Heerenveen. De andere bestuurster, een vrouw van 28 uit Driesum, is ter plaatse door een tweede ambulance gestabiliseerd en overgebracht naar ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten waar ook zij kort daarna is overleden. Verder is een passagier, eveneens een vrouw, 43 jaar uit Heerenveen, ter observatie opgenomen in Drachten met, in ieder geval, inwendige kneuzingen. Een derde bestuurder, een 28-jarige man uit Wolvega, is naar het ziekenhuis in Drachten gebracht met, in ieder geval, een gebroken sleutelbeen.
Het verkeer kon ter plaatse via de parkeerplaats De Weeren worden omgeleid. Dat is ook nog vanochtend zo. De toedracht van het ongeval is nog niet helemaal duidelijk. De rijbaan blijft nog enige tijd afgesloten voor uitvoerig sporenonderzoek.

Leeuwarden: diefstal uit school
Maandagavond deed een 41-jarige man uit Noord-Scharwoude aangifte van diefstal van zijn jas uit een school aan de Rengerslaan. Omstreeks 23.00 uur wilde hij vertrekken en liep naar zijn jas bij de garderobe. Hij zag dat zijn jas met daarin een portemonnee met geld, sleutels en rijbewijs verdwenen was. Een getuige had juist daarvoor een man met die jas naar buiten zien gaan. De man was bij een ander in de auto gestapt en weggereden. De getuige had het kenteken genoteerd. De auto met de twee mannen werd omstreeks 02.50 uur aangetroffen in Dokkum. Ze bekenden de jas te hebben gestolen en inmiddels te hebben weggegooid. Beide verdachten, Dokkumers van 23 en 29 jaar oud, zijn aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: aanhoudingen voor openlijke geweldpleging Afgelopen nacht omstreeks 03.45 uur zijn twee knapen uit Leeuwarden, beide 19 jaar, aangehouden na vernielingen op de Nieuwestad. De verdachten hadden met een fiets twee ruiten ingeslagen. Aan de hand van het door een getuige doorgegeven signalement konden ze nog ter plaatse door de politie aangehouden worden. Eén van hen probeerde nog te vluchten door hard weg te rennen, maar kon achterhaald worden. De twee knapen zijn voor nader onderzoek ingesloten. De naam van de aangever moet vandaag nog achterhaald worden.

Lemmer: diefstal scooters
Vanuit een stalling op een schoolplein aan de Riensingel werden maandagmiddag twee bromscooters gestolen. Een 16-jarige scholier uit Lemmer deed aangifte van diefstal van zijn zwarte Aprilia SR50 Racing Ditech, met het verzekeringsplaatje FTQ-184. Een andere 16-jarige scholier uit Lemmer deed ook aangifte van zijn gestolen scooter, eveneens een zwarte Aprilia SR50. Nu met het verzekeringsnummer XSR-732. Beide scooters stonden op het stuurslot.

Boelenslaan: eenzijdig ongeval met letsel
Maandagmiddag omstreeks 13.40 uur vond op It Jachtfjild een eenzijdig ongeval plaats. Een 54-jarige inwoonster van Drachten kwam met haar bromfiets door onbekende reden ten val. Ter plaatse werd door een huisarts de eerste maatregelen reeds genomen. Met waarschijnlijk een gebroken schouder is de vrouw met de ambulance vervoerd naar ziekenhuis Drachten voor verdere behandeling.

Uitwellingerga: brand in boot
De brandweer moest dinsdagochtend omstreeks 03.45 uur uitrukken naar een boot in Stobberak in Uitwellingerga. Dit is zuidelijk naast autosnelweg. Het ging om een kruiser waar dagelijks in werd gewoond door een 42-jarige man. Die bleek daar al lange tijd te wonen. Een voorbijganger heeft de brand gezien en gemeld.
De bewoner verklaarde dat hij een gaskacheltje aan had willen steken. Gistermiddag omstreeks 15.00 uur had hij de boot verlaten en vannacht was hij 03.30 uur weer teruggekomen. Had de kachel weer aan willen steken. Na ontsteking van kachel is de zaak ontploft. De brandweer heeft boot geblust en onder de autosnelweg door naar noordelijke zijde van autosnelweg gesleept. De twee gasflessen werden gekoeld om te voorkomen dat ze zouden ontploffen. De bewoner is naar ziekenhuis gebracht. Hij had brandwonden opgelopen. De technische recherche zal vandaag onderzoek doen.

Bureau Communicatie: 058 880 8272

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie