Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Collegeonderhandelingen Albrandswaard begonnen

Datum nieuwsfeit: 12-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Albrandswaard
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Albrandswaard


Collegeonderhandelingen zijn begonnen

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Albrandswaard staat vast: het CDA is de grootste partij en mag daarom de collegeonderhandelingen leiden. Bert Euser, lijsttrekker van het CDA, neemt deze rol als formateur op zich. Dinsdag 19 maart vindt de eerste openbare onderhandelingsbijeenkomst plaats.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van Albrandswaard dat burgers en organisaties een groot deel van de onderhandelingsbijeenkomsten kunnen bijwonen en mee kunnen praten over de thema's, waaraan de politiek de komende vier jaar aandacht zou moeten geven. Deze nieuwe manier van werken is ingegeven door de inwerkingtreding van de Wet dualisering gemeentebestuur. Het doel van deze wet is om de politiek weer herkenbaar voor de burgers te maken en het debat weer terug in de raad te brengen. Dit gebeurt onder meer door de bepaling dat wethouders niet langer raadsleden mogen zijn. Het open karakter van de collegeonderhandelingen past goed in de nieuwe verhouding tussen raad en college.

Inmiddels heeft de eerste bijeenkomst in de onderhandelingen met de lijsttrekkers van de 6 partijen plaatsgevonden. Hierin is afgesproken wat de procedure van de onderhandeling zal zijn. Allereerst vinden aparte gesprekken plaats met alle lijsttrekkers. Daarna zullen alle onderhandelingsdelegaties zich in het openbaar uitspreken over de politieke thema's die hen scheiden en verbinden. Dit vindt op 19 maart om 20.00 uur in het gemeentehuis te Rhoon plaats. Ook geven de fracties dan aan welke politieke combinaties zij mogelijk achten. Aan het eind van deze fase zullen de coalitiepartijen overblijven. Na de feitelijke onderhandelingen en de verdeling van de wethoudersposten tussen de coalitiepartijen, zal de raad - waarschijnlijk op 25 april a.s. - debatteren over het coalitiedocument. Hierin staat de visie van de coalitiepartijen over
Albrandswaard voor de komende vier jaar. De raad zal in deze vergadering dan ook de wethouders benoemen.

Bert Euser is in het onderhandelingsproces geen onderhandelaar namens zijn eigen partij, maar technisch voorzitter. Ook dit is ingegeven door de invoering van het dualisme in de lokale democratie. Hij zal proberen wederzijds vertrouwen en goede persoonlijke verhoudingen tussen de onderhandelaars op te bouwen.

De gemeente nodigt iedere geïnteresseerde uit om op 19 maart de onderhandelingen bij te wonen!

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie