Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Herkomst van slib achterhalen door fingerprinting

Datum nieuwsfeit: 12-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten

Rijksuniversiteit Groningen

Herkomst van slib achterhalen door fingerprinting

Het oppervlak van kwelders wordt bepaald door de wisselwerking tussen erosie en sedimentatie: wat op de ene plek verdwijnt kan verderop worden afgezet. Het is niet bekend waar vers afgezet slib eigenlijk vandaan komt: ligt de bron op een kilometer afstand of veel verder weg? Het project 'Mechanismen van kwelder-verjonging' gaat erosie en sedimentatie bestuderen in de Waddenzee en de Westerschelde. Met geavanceerde technieken zal door 'fingerprinting' de herkomst van sediment worden vastgesteld door het Kernfysisch Versneller Instituut van de RUG onder leiding van prof.dr. R.J. de Meijer.

Daarnaast zullen experimenten worden uitgevoerd in stroomgoten bij het Centrum voor Estuariene en Mariene Ecologie van het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek in Yerseke. Verschillende soorten planten worden in de bodem van de goot geplaatst, zodat men kan nagaan welke soort het meeste slib vangt en bij welke soort het slib van de bodem het eerst wegspoelt bij toenemende stroomsnelheid. Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met het Laboratorium voor Plantenoecologie van het Centre for Ecological and Evolutionary Studies CEES van de RUG onder leiding van prof.dr. J.P. Bakker. Het onderzoek maakt deel uit van het Land Ocean Interactions in the Coastal Zone LOICZ programma van NWO.

Informatie

Meer informatie bij de projectleiders: prof.dr. J.P. Bakker, e-mail: (j.p.bakker@biol.rug), tel. (050)363 22 21 en prof.dr. R.J. de Meijer, e-mail: (r.j.de.meijer@kvi.nl), tel. (050)363 35 63

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie