Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mook en Middelaar doet mee aan Veiligheidsscan

Datum nieuwsfeit: 13-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht d.d. 13 maart 2002

ONDERZOEK NAAR LEEFBAARHEID EN VEILIGHEID

Mook en Middelaar doet mee aan Veiligheidsscan

De gemeente Mook en Middelaar neemt samen de gemeenten in het politiedistrict Venray deel aan een Veiligheidsscan. Deze scan is een onderzoek onder de burgers in de gemeenten Mook en Middelaar, Gennep, Bergen, Venray, Horst, Meerlo-Wanssum en Sevenum naar de leefbaarheid en de veiligheid. Met de uitkomsten van het onderzoek krijgt de gemeente een goed zicht op de lokale veiligheidssituatie. Dit is van belang om een goed beleid te kunnen voeren op het terrein van veiligheid en leefbaarheid in samenwerking van de veiligheidspartners waaronder politie. De B&A groep heeft de Veiligheidsscan ontwikkeld en verzorgt de projectbegeleiding gedurende het traject. De gemeente neemt een steekproef uit het bevolkingsregister en verstuurt de vragenlijsten en herinneringsbrieven aan bijna 800 burgers in de gemeente. Het analyseren van de gegevens en het maken van de rapporten verzorgt de politie. Voor de zomer zullen de rapporten gereed zijn.

Om op het terrein van veiligheid en leefbaarheid goed beleid te kunnen voeren is inzicht in de lokale veiligheidssituatie van belang. De gegevens uit de politieregistraties zijn hiervoor onvoldoende bruikbaar omdat niet van alle feiten aangifte gedaan wordt en bovendien de beleving van de burgers betreffende hun ervaren van veiligheid niet in deze registraties opgenomen.

De kern van de Veiligheidsscan is de vragenlijst die gebaseerd is op jarenlange ervaring met onderzoek naar veiligheid en leefbaarheid. De meest vragen die in de vragenlijst opgenomen zijn, komen ook terug in de Politiemonitor Bevolking. De Politiemonitor geeft een beeld op regio- en basiseenheidniveau, de Veiligheidsscan gaat echter tot op lokaal niveau, de wijken en dorpen. De onderwerpen die in de Veiligheidsscan aan de orde komen zijn:


- Slachtofferschap van criminaliteit;


- Gevoelens van onveiligheid


- Onveilige plekken in de gemeente


- Perceptie van problemen in de woonbuurt


- Aangiftegedrag


- Preventiemaatregelen


- Oordelen van inwoners over de dienstverlening van gemeentelijke diensten


- Optreden van politie

Naast het kunnen formuleren van veiligheidsbeleid is de Veiligheidsscan ook waardevol voor het handhavingsbeleid dat momenteel in ontwikkeling is. Gegevens uit de Veiligheidsscan kunnen meegenomen worden in de aanpak van de kleine ergernissen enerzijds om een beeld te krijgen van de vraag van de burgers anderzijds om op de langere termijn inzichtelijk te maken of het gekozen beleid ook effectief is.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie