Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Discriminatie van moslima's in Nederland

Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

LBR-persbericht

Rotterdam, 13 maart 2002

Een onfortuinlijke positie. Discriminatie van moslima's in Nederland

In 2001 heeft het Landelijk Bureau ter
bestrijding van Rassendiscriminatie, LBR, onderzoek verricht naar discriminatie van islamitische vrouwen (moslima's) in Nederland. Onder de titel 'Een onfortuinlijke positie - Discriminatie van moslima's in Nederland' zijn deze week, in de vorm van een brochure, de resultaten van dat onderzoek verschenen.

Het LBR heeft geen kwantitatief onderzoek verricht naar de omvang van het probleem, maar geeft in de brochure aan de hand van diverse bestaande bronnen indicaties voor de omvang van het probleem. Hieruit komt naar voren dat vrouwen en meisjes die om religieuze motieven een hoofddoek dragen met discriminatie worden geconfronteerd, met name op de arbeidsmarkt en binnen het onderwijs. De indruk bestaat dat wettelijke regels vaak worden overtreden. Werkgevers, waaronder overheidsorganen, weigeren vrouwen met een hoofddoek aan te stellen en regelmatig hanteren scholen een hoofddoekverbod. Terwijl hoofddoekverboden binnen het onderwijs in strijd zijn met de Nederlandse wetgeving en het daarin vastgelegde gelijkheidsbeginsel.

Onderwerpen met betrekking tot de islam in Nederland kunnen, zeker sinds elf september, rekenen op vaak overmatige aandacht van de pers en politici. Daarbij worden ook zorgen
uitgesproken over de positie en emancipatie van islamitische vrouwen. In dat licht bezien is het wrang dat in het publieke debat geen krachtdadige woorden worden uitgesproken tegen discriminatie van islamitische vrouwen. Deze vorm van
discriminatie belemmert immers de persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling van islamitische vrouwen.

Moslima's verkeren in de onfortuinlijke positie dat zij door grote delen van de samenleving niet geaccepteerd worden als volwaardige burgers. Zij zien zich geconfronteerd met vooroordelen en discriminatie die hun integratie en emancipatie binnen de Nederlandse samenleving ernstig in de weg staan. Maatschappelijke organisaties en de overheid nemen echter geen actieve houding aan tegen deze vorm van discriminatie en laten hen in de kou staan. Het LBR pleit dan ook voor vergaande maatregelen, met name van de overheid.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met G Grubben, LBR-medewerker en auteur van de brochure, tel 010-2010201.

De brochure van 26 pagina's is te bestellen bij het LBR, telefonisch (010-2010201) of per email (info@lbr.nl).
De brochure kost 3,--, exclusief portokosten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie