Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Utrecht verheugd over kabinetsbesluit heroïneverstrekking

Datum nieuwsfeit: 13-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Utrecht
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Utrecht

Utrecht verheugd over kabinetsbesluit heroïneverstrekking

Het Utrechtse gemeentebestuur is zeer verheugd over de snelle besluitvorming van het Kabinet over de gecontroleerde verstrekking van heroïne aan chronisch verslaafde gebruikers. Minister Borst maakte gisteren bekend dat het Kabinet heeft gekozen voor twee nieuwe behandelmethoden van heroïneverslaving als erkende behandelingen, namelijk met hoge doses methadon en met heroïne. Daarmee volgt het Kabinet het advies van de centrale commissie behandeling heroïneverslaafden (CCBH), dat begin februari werd gepresenteerd. Met dit besluit is ook de voortzetting van de experimenten met gecontroleerde heroïneverstrekking gegarandeerd. Wethouder Spekman blijft bij de minister aandringen op uitbreiding van het Utrechtse experiment.

De eerste resultaten van het experiment met gecontroleerde heroïneverstrekking in Utrecht leren dat gecontroleerde verstrekking leidt tot een meer menswaardig bestaan voor de betrokken verslaafden. Bovendien neemt de overlast voor de omgeving af doordat de verwervingscriminaliteit afneemt.

Mede daarom is het Utrechts gemeentebestuur verheugd dat de minister de gemeente in staat stelt door te gaan met de behandeling van de huidige en nieuwe patiënten die daarvoor geïndiceerd zijn tot het moment waarop de behandeling landelijk ingevoerd kan worden. Wel blijft Utrecht pleiten voor uitbreiding van deze behandeling onder strenge condities naar een grotere groep verslaafden.

Op dit moment nemen in Utrecht 67 verslaafden deel aan het experiment. Tijdens het experiment worden de deelnemers regelmatig onderzocht. Op basis van deze onderzoeken wordt vastgesteld of de verstrekking van heroïne als behandeling bij de deelnemers leidt tot positieve effecten op de gezondheid en het persoonlijk en maatschappelijk functioneren. De eerste resultaten leveren een positief beeld op.

Utrecht, 13 maart 2002

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie