Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

N-VA hekelt show-voorstel spahn-taks

Datum nieuwsfeit: 13-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Nieuw-Vlaamse Alliantie

N-VA hekelt show-voorstel spahn-taks (13/03/02)

Vandaag verschaft de parlementaire werkgroep-Tobin toelichting bij het wetsvoorstel "tot invoering van een heffing op omwisselingen van deviezen, bankbiljetten en munten". Dit voorstel werd niet door de N-VA ondertekend, al is de partij gewonnen voor een taks op kapitaalspeculatie gezien de mogelijke destabiliserende werking op nationale economieën en de nefaste sociale gevolgen.

Het wetsvoorstel gaat terecht uit van de Spahn-variant van de Tobin-taks. De N-VA hekelt echter dat in dit wetsvoorstel wordt uitgegaan van het invoeren van de taks "op voorwaarde dat in alle eurolanden deze mogelijkheid in de wetgeving wordt ingeschreven".

Het wetsvoorstel dient louter de achterban van SP.A en Agalev te sussen met een vrijblijvende intentieverklaring, terwijl er geen enkele verbintenis uitgaat van de meerderheidspartijen en van federale regering om de Spahn-taks af te dwingen op Europees niveau. Voor de N-VA dient een wet niet tot symbolische bevrediging van de parlementsleden of hun achterban maar voor het oplossen van effectief maatschappelijke vraagstukken.

Reeds eerder plaatste premier Verhofstadt het thema pro forma op de agenda van het Belgisch voorzitterschap van de EU. Hetzelfde zou Didier Reynders doen op de ECOFIN-vergaderingen. Naar goede paarse traditie, bleef alles weer beperkt tot goedkope beloftes. Met voorliggend wetsvoorstel wordt deze traditie verder gezet.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Danny Pieters, N-VA-kamerlid, en Frieda Brepoels, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie