Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aandeelhouders belagen Stork met kritiek op productie JSF

Datum nieuwsfeit: 13-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

SP

Aandeelhouders belagen Stork met kritiek op productie JSF

Den Haag, 13 maart 2002

Kritische Stork-aandeelhouders waaronder Tweede-Kamerlid Harry van Bommel zullen aanstaande vrijdag de aandeelhoudersvergadering van Stork bestoken met vragen over deelname aan de productie van de JSF bommenwerper. Zij vragen zich af hoe deelname aan de productie van dergelijk militair materieel zich verhoudt tot de waarde die Stork in haar eigen jaarverslag zegt te hechten aan duurzaam ondernemen. Daarnaast vragen zij zich af of Stork haar aandeelhouders geen luchtkastelen voorspiegelt met haar hooggespannen verwachtingen over de belangrijke rol die zij zal spelen in de productie van de JSF. Buiten zal er een picketline zijn van kritische aandeelhouders onder het motto 'aandelen in je zak - bloed aan je handen'.

Harry van Bommel: 'Nederland produceerde onderdelen voor de F-16 die vervolgens ingezet werden in spanningsgebieden als Indonesië, Pakistan, Israël, Taiwan en Turkije. Hoewel dit indruist tegen het Nederlandse wapenexportbeleid heeft Nederland nooit afgezien van deelname aan de productie. Er is nu opnieuw geen enkele garantie dat de onderdelen die Stork gaat produceren niet zullen belanden in gevechtsvliegtuigen die de VS zal exporteren naar landen die de mensenrechten op grote schaal schenden'. Ook het feit dat de JSF de NAVO kernwapentaak uit zal moeten voeren en dus gebruikt kan worden om kernwapens mee te vervoeren druist volgens hem in tegen het idee van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Van Bommel vraagt zich verder af of de gouden bergen die de industrie belooft geen wassen neus zijn, gezien het feit dat de industrie, waaronder Stork, niet bereid is om nu zelf mee te betalen aan de 800 miljoen dollar die Nederland moet betalen om mee te mogen doen. Ook het feit dat op de hoorzitting in de Tweede Kamer afgelopen maandag bleek dat het de industrie niet bereid is om de financiële risico's van deelname aan de productie van de JSF te dragen zoals door de regering werd voorgesteld, doet hem twijfelen of de gouden bergen eigenlijk geen smerig moeras zal worden. Ook het CPB stelt dat deelname aan de productie van de JSF betekenisvolle financiële risico's met zich mee brengt.

Van Bommel zal zijn mede-aandeelhouders oproepen zijn verzet tegen de deelname van Stork aan de productie van de JSF te steunen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie