Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ChristenUnie boos over beschuldiging fraude in Oudewater

Datum nieuwsfeit: 13-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: ChristenUnie
Zoek soortgelijke berichten

ChristenUnie


Geen ronselpraktijken! Woensdag 13 Maart 2002 - 16:41

ChristenUnie boos over beschuldiging van verkiezingsfraude in Oudewater

De ChristenUnie ziet het onderzoek door de officier van justitie naar fraude bij de gemeenteraadsverkiezingen in Oudewater met vertrouwen tegemoet. De partij behaalde met 609 stemmen één stem meer dan de VVD. Dat leverde de ChristenUnie één zetel winst en de VVD één zetel verlies op. Prompt werd raadslid Jan den Butter beschuldigd van het ronselen van stemmen. Deze beschuldiging kwam van De Onafhankelijken, die 370 stemmen moesten inleveren. "Den Butter voert op een heel persoonlijke manier campagne. Van ronselpraktijken is geen sprake", aldus Thijs van Daalen, partijvoorzitter van de ChristenUnie.

Het slachtoffer van de 'smaadcampagne' is - met een kleine onderbreking - raadslid sinds 1972. Hij is in Oudewater gerespecteerd en omstreden, omdat hij recht voor z'n raap z'n mening geeft. Den Butter is als een èchte volksvertegenwoordiger het dualisme ver vooruit. Tijdens de verkiezingscampagne bezoekt hij - helemaal in lijn met z'n eigen traditie - een groot aantal mensen uit z'n achterban met de vraag: "Joh, wil je weer aan de ChristenUnie denken?" Dat doet hij in alle openheid. Die werkwijze is in heel Oudewater bekend.

De beschuldigingen aan het adres van Den Butter raken kant noch wal. De ChristenUnie beschikte op woensdag 6 maart over ongeveer 16 volmachten van mensen die op eigen initiatief een machtigingskaart hebben afgegeven. Den Butter en zijn vrouw brachten ieder zelf één volmachtstem uit. De wilde verhalen over Den Butter die met een busje door de polder reed om stemmen te ronselen en een oude dame in het stembureau een nadrukkelijk stemadvies gaf kloppen niet. Samen met anderen reed Den Butter een aantal ouderen op eigen verzoek naar het stembureau en begeleidde hij zijn eigen Tante Lien, die hij aanspreekt als "oma", naar het stemhokje.

---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie