Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Herstel industriële productie zet niet door

Datum nieuwsfeit: 14-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten

CBS


Herstel industriële productie zet niet door

De industriële productie in januari 2002 ligt 3,9 procent lager dan in januari 2001. Ook in de acht voorgaande maanden was sprake van een lagere productie in vergelijking met een jaar eerder. Wel wezen de seizoengecorrigeerde maand-op-maandontwikkelingen voor november en december op een beginnend herstel. Deze verbetering zet echter in januari vooralsnog niet door. Vooral de metaalindustrie heeft het zwaar. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Productiedaling het grootst in metaalindustrie
De industrieproductie ligt in januari voor de negende opeenvolgende maand onder het niveau van een jaar eerder. In januari heeft vooral de metaalindustrie het zwaar: de productie ligt bijna tien procent onder het niveau van een jaar eerder. Deze branche neemt ongeveer een derde van de totale industrieproductie voor zijn rekening. In de maanden september-december was in alle onderscheiden branches van de industrie sprake van een lagere productie. In januari is bij één branche voor het eerst weer sprake van een hogere productie. De aardolie-, chemische- en rubberindustrie heeft één procent meer geproduceerd dan in januari 2001.

Technische toelichting
De productie-index van de industrie geeft de voor prijsveranderingen geschoonde groei weer van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens (de 'toegevoegde waarde'). De veranderingen ten opzichte van een jaar eerder zijn geschoond voor verschillen in het aantal werkdagen, uitgaande van het werkdagenpatroon per bedrijfstak.
De veranderingen ten opzichte van de voorgaande maand zijn bovendien gecorrigeerd voor seizoeninvloeden.
De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers over de industriële productie van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van informatie die na de publicatie van het vorige persbericht beschikbaar is gekomen.
Bij dit persbericht zijn de gegevens van alle maanden van 2001 herzien in verband met de verwerking van nagekomen informatie.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. drs Gert Buiten, tel. (070) 337 47 78.

Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: (persdienst@cbs.nl)

PB02-053
14 maart 2002
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie