Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Europa beschermt werknemers tegen lawaai

Datum nieuwsfeit: 14-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

GroenLinks


-

Europa beschermt werknemers tegen lawaai

13 maart 2002

Bouwvakkers, metaalwerkers, horecapersoneel en musici werken vaak in een zeer lawaaiige omgeving. Of het nu gaat om heimachines, drilboren, discobeats of de derde van Mahler, veel mensen lopen een gehoorbeschadiging op op het werk. GroenLinks-europarlementariër Theo Bouwman: "Naast gehoorbeschadiging verhoogt lawaai het gevaar van ongelukken op de werkplek." Sinds vandaag, woensdag 13 maart, is er een geluidsrichtlijn voor de werkplek.

Achtentwintig procent van de werknemers in de EU zegt bloot te staan aan lawaai dat het voeren van een gesprek moeilijk maakt. Van deze mensen werkt eenderde zo goed als de hele dag in een dergelijke omgeving, aldus het Europees Agentschap voor de gezondheid en de veiligheid op het werk. Dit kan gevaar opleveren omdat je waarschuwingssignalen of defecten aan machines niet hoort. Daarnaast kun je blijvende gehoorschade oplopen.

De richtlijn die het Europees Parlement vandaag, woensdag 13 maart, aannam geeft werknemers, die regelmatig blootgesteld worden aan geluid boven de 83 decibel, het recht op een gehoortest en beschermende maatregelen. In een lawaaiige werkomgeving moeten werkplekken zodanig worden ingericht dat het geluid zo veel mogelijk gedempt wordt. Het lawaai die het oor bereikt mag maximaal 87 decibel zijn. Bij meer herrie loop je de kans een onherstelbare beschadiging van het gehoor op te lopen.

Is muziek lawaai?

Tot op het laatst was er kabaal over de positie van musici. Muziek is geen lawaai maar cultuur, was de opvatting van onder andere de muziekindustrie. Bouwman gaat het om de schadelijke effecten. "Of het nu een drilboor is of een dozijn tuba's, als je er gehoorschade door oploopt verdien je bescherming". Als compromis geldt de nieuwe richtlijn pas over vijf jaar voor de 'entertainmentsector'. Tot die tijd vallen werknemers in deze sector onder de oude wet. In 2004 zal de Europese Commissie een onderzoek presenteren naar de specifieke situatie in de entertainment sector, met daarbij aanbevelingen voor maatregelen.

Decibel feiten

80 decibel: aanhoudende lawaaibelasting van meer dan 80 decibel kan beschadiging van het gehoor veroorzaken.

85 decibel: aanhoudende lawaaibelasting van meer dan 85 decibel kan ernstige beschadiging van het gehoor veroorzaken.

90 decibel: aanhoudende lawaaibelasting van 90 decibel heeft bij 11% van de hieraan blootgestelde personen ernstige beschadiging van het gehoor tot gevolg dat er oploopt

130-140 decibel: zeer krachtige impulsen van meer dan 130-140 decibel kunnen het gehoor, zelfs bij kortstondige blootstelling, beschadigen.

Achtergrond richtlijn

Al in 1992 kwam de Europese Commissie met een richtlijn 'gezondheid en veiligheid op het werk en de blootstelling aan trillingen, lawaai, optische straling en elektromagnetische velden en golven'. De nu aangenomen richtlijn komt in de plaats van de reeds bestaande lawaairichtlijn. De nieuwe richtlijn moet werknemers beter beschermen tegen de schadelijke gevolgen van blootstelling aan lawaai, o.a. beschadigingen van het gehoor. Alleen voor de entertainment sector blijft de oude richtlijn van kracht, tot besloten is of ook zij onder de nieuwe regels vallen.


-
Meer weten? E-mail (info@groenlinks.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie