Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Afscheid Marianne Donker bij Trimbos-insituut

Datum nieuwsfeit: 14-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Afscheid Marianne Donker bij Trimbos-insituut

Op donderdag 7 maart werd in muziekcentrum Vredenburg afscheid genomen van Marianne Donker. Zij besloot per 1 februari terug te treden als lid van de Raad van Bestuur van het Trimbos-instituut en haar loopbaan elders voort te zetten. Marianne Donker begon haar carrière in 1981 als wetenschappelijke medewerker bij het toenmalige Nederlands centrum Geestelijke volksgezondheid (in 1996 opgegaan in het Trimbos-instituut), waar zij opklom tot projectleider en onderzoekscoördinator. In 1992 werd zij Hoofd van de afdeling Onderzoek en Beleid en in 1999 trad zij toe tot de Raad van Bestuur van het Trimbos-instituut.
In het `mozaïek' dat hoofd Research & Development Jaap van Weeghel van haar schetste, rees een beeld op van een echte `generalist' in de geestelijke gezondheidszorg. Een onderzoekster met meer dan honderd publicaties op haar naam, meer dan honderd lezingen en tientallen bestuurlijke activiteiten. Iemand met een duidelijke affiniteit met het veld, met belangstelling voor onderzoek én management. Zij was een inventieve projectleider die veel nieuwe (onderzoeks)thema's voor Trimbos-instituut bedacht en waaruit, aldus Van Weeghel, `een hang naar heftige onderwerpen' (crisisinterventie, BOPZ, forensische psychiatrie etc.) sprak. Onderzoek staat voor haar vooral in het teken van dienstverlening en
empowerment (cliënten in staat stellen zelf greep op hun leven te krijgen).
Daarna werden in een mini-symposium door een zevental collega's op een kritische manier zaken aan de orde gesteld op het terrein van: organisatie en beleid, preventie, crisisinterventie en opvang, zorgvernieuwing, het cliëntenperspectief, de kwaliteit van verslavingshulpverlening en multiculturaliteit. Het symposium was een `verzoeknummer' van Marianne Donker zelf, die er veel discussiestof en visie in terugvond. Met name dat laatste, het ontwikkelen van een visie op de GGZ, is er volgens haar door de nadruk op organiseren en reorganiseren bij ingeschoten en behoeft `achterstallig onderhoud'. Een ander punt van aandacht is het `synthetiseren van tegenstellingen', het leren omgaan met de tegenstellingen en de spanningsvelden die in de praktijk van de hulpverlening bestaan (dwang en drang versus respect voor de patiënt bijvoorbeeld). Volgens Donker moeten we problemen niet steeds te lijf gaan met nieuwe organisaties en nieuwe mensen om de tafel, maar eerst eens onderzoeken waarom het op de werkvloer zo moeilijk gaat. Zij hield tot slot een pleidooi voor `empowerment' als toetssteen voor alles wat er aan vernieuwing gebeurt.
Daarna werd in een informele sfeer afscheid genomen van, zoals Van Weeghel het uitdrukte, een belangrijke `steunpilaar en ambassadeur' van het Trimbos-instituut.

* Henk Maurits
(hmaurits@trimbos.nl)

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
(hmaurits@trimbos.nl)
Henk Verburg (030) 297 11 00
(hverburg@trimbos.nl)

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
(pstark@trimbos.nl)

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie